Mistenkt Strasbourg-drapsmann står på politiets høyrisiko-liste

Fransk politi jakter fortsatt på en 29 år gammel mann som skal ha skutt og drept tre personer ved julemarkedet i Strasbourg. Den terrormistenkte mannen står på en liste over personer som utgjør en mulig fare for rikets sikkerhet.

Skyting på julemarked i Strasbourg

Politiet sikret området etter skytingen på julemarkedet i Strasbourg.

Foto: Christian Hartmann / Reuters

Gjennom natt til onsdag jaktet over 350 politimenn, inkludert spesialstyrker, og to helikoptre på 29-åringen som åpnet ild mot en folkemengde i sentrum av den franske byen Strasbourg ved 20-tiden tirsdag kveld.

Politiet etterforsker angrepet som terror og beredskapsnivået i Frankrike er hevet.

Ekstra sikkerhetsstyrker er sendt til Strasbourg og sikkerheten ved landets julemarkeder og grensekontrollen styrkes, opplyste den franske innenriksministeren Christophe Castaner litt før klokken 02.30 i natt.

Så langt har tre personer dødd av skuddskadene, mens 12 personer er såret, opplyste Castaner. Tilstanden skal være kritisk for seks av dem, ifølge flere nyhetsbyråer.

Frankrikes innenriksminister

Frankrikes innenriksminister Christophe Castaner.

Foto: Jean-francois Badias / AP

Står på høyrisiko-liste

Den mistenkte mannen skal være godt kjent av politiet og står på en liste over personer som utgjør en mulig fare for rikets sikkerhet. Listen «Fiché S» består av 26.000 navn, og 10.000 av disse skal være knyttet til radikaliserte grupper.

På listen står også flere hjemvendte fremmedkrigere.

Mannen ble ifølge franske DNA dømt til to års fengsel i 2011. Han skal ha tilbragt seks måneder av dommen i full isolasjon, etter å ha gått til angrep på noen med en knust flaske.

Han har dommer mot seg både i Frankrike og Tyskland, ifølge innenriksministeren, men disse skal ikke være terrorrelaterte.

Laster kart, vennligst vent...

Skytingen skal ifølge avisen ha funnet sted i gatene rue des Orfèvres, rue des Grandes-Arcades og Grand'Rue.

Skulle arrestere mannen

Før skyteangrepet på julemarkedet skal politiet ha oppsøkt boligen til den mistenkte for å arrestere ham, men han var ikke hjemme. I boligen ble det funnet eksplosiver.

Ifølge lokale medier var mannen mistenkt for ran. Andre skriver at han var mistenkt for drapsforsøk.

Under angrepet på det berømte og tradisjonsrike julemarkedet i Strasbourg skal 29-åringen ha siktet på sivile og ikke på soldatene som passet på dem, ifølge en talsmann for det franske militæret, melder nyhetsbyrået AP.

Vitner forteller at de hørte skudd, skrik og at politiet beordret folk til å holde seg innendørs, før det ble helt stille i området.

Det er foreløpig uklart om markedet var målet for angrepet.

Ambulansepersonell i full fart Strasbourg

Helsepersonell ble observert løpende på full fart nedover en av gatene i Strasbourg.

Foto: Abdesslam Mirdass / AFP

Politijakt på 29-åringen

Julemarkedet i Strasbourg er regnet som det største og eldste i Europa, med tradisjoner tilbake til 1570.

Selv om sikkerheten rundt markedet var betydelig styrket, blant annet med kontrollporter hvor bagger og vesker ble gjennomsøkt, lyktes det gjerningsmannen å ta seg inn på markedet med våpen, for deretter å avfyre skudd.

Den antatte gjerningsmannen klarte også å rømme fra åstedet, etter å ha vært i skuddveksling med politiet. Han skal selv være såret.

Ved 22.30-tiden omringet politiet et bygg der den mistenkte skal ha oppholdt seg. De ropte at «det nytter ikke å forskanse seg», før de brøt opp døren på bygget for å finne ham.

Laster Twitter-innhold

Stengte EU-parlamentet

EU-parlamentet ble tirsdag kveld stengt ned, og de ansatte fikk ordre om å holde seg innendørs. Flere av parlamentsmedlemmene var nær julemarkedet da skytingen startet.

Parlamentets arbeid vil likevel fortsette resten av uken, ifølge parlamentets presiden

– Den lovgivende forsamlingen vil ikke bli skremt av terror eller kriminelle angrep, sier president Antonio Tajani, ifølge AP.

Thorbjørn Jagland, som er generalsekretær i Europarådet og for tiden bor i Strasbourg, skriver på Twitter at politiet har informert ham om hendelsen.

Laster Twitter-innhold

– Det hersker en uhyggelig stemning i byen, sier Jagland til NRK.

Skyting i Strasbourg

Ambulanser og politi er på plass etter meldinger om skyting i sentrum av den franske byen Strasbourg tirsdag kveld.

Foto: Vincent Kessler / Reuters

Søkte tilflukt på restaurant

Ordfører Roland Ries gav under og etter angrepet ordre om at alle innbyggere i byen måtte holde seg innendørs. Ordren ble opphevet i løpet av natten.

På Twitter beskrev innenriksministeren hendelsen som «alvorlig».

Laster Twitter-innhold

I en annen Twitter-melding publisert på kontoen til lokalradioen France Bleu Alsace, kunne man høre sirener og se politiet i full utrykning.

Laster Twitter-innhold

Pressetalsmann Emmanuel Fouloun i Europaparlamentet skriver at det skal ha oppstått panikk i hovedgaten da skytingen begynte, og at folk skal ha søkt tilflukt på restauranter.

Laster Twitter-innhold

Rundt 5000 personer befant seg på basketballkamp for å se SIG Strasbourg spille da angrepet startet, og måtte bli i hallen i flere timer. De hyllet ofrene for angrepet med å synge nasjonalsangen Marseillaisen.

Laster Twitter-innhold

Etterforskes som terror

Ifølge den franske avisen DNA sier en kilde i det lokale politiet at han tror det kan være snakk om et terrorangrep.

Innenriksministeren sa først imidlertid til Le Monde at det er for tidlig å si om det er snakk om en vanlig forbrytelse eller et terrorangrep.

– Vi kjenner foreløpig ikke til omstendighetene rundt skytingen.

Noen timer sener kom opplysningen om at politiet etterforsker hendelsen som terror.

Politi Strasbourg

Politiet sikrer området der skytingen skal ha funnet sted.

Foto: Vincent Kessler / Reuters

Tilbød overnatting via Twitter

På sosiale medier la innbyggere i Strasbourg ut meldinger hvor de tilbød beskyttelse til folk som befant seg ute i gatene.

«Hvis du trenger et skjulested er døren min åpen. Jeg bor like ved jernbanestasjonen», skriver en.

En annen har skrevet hvor han bor og sier at folk bare må ringe på.

Det ble åpnet et tilfluktssted på Place Kléber for alle som ikke kom seg hjem, samt at det ble etablert en nødstasjon med krisepsykologer på Place Gutenberg for vitner og andre berørte.

Størst og eldst i Europa

Sentrum av Strasbourg ligger på øya Grande Île og politi kontrollerer alle som går over broene på vei inn på øya.

Det store og tradisjonsrike julemarkedet i byen varer fra 29. november til 31. desember og foregår på flere av de store plassene i sentrum og i gatene rundt.

Jagland sier til NRK at det kommer to millioner turister hver jul for å besøke julemarkedet, noe som gjør det til et trekkplaster for folk som vil gjøre skade.

– Nå holder folk seg innendørs. Det er det klokeste man kan gjøre nå, sier han.

Julemarked Strasbourg

Tungt bevæpnet politi er til stede på julemarkedet i Strasbourg.

Foto: Patrick Hertzog / AFP

Tidligere angrep mot julemarked

For to år siden ble tolv mennesker drept i et lastebilangrep mot et julemarked i den tyske hovedstaden Berlin. Terrororganisasjonen IS tok på seg skylden for angrepet gjennom talerøret Amaq.

IS tok også på seg skylden for en tilsvarende terroraksjon i Nice i Frankrike 14. juli 2016.

Her ble 84 mennesker drept da en 31 år gammel tunisier med oppholdstillatelse i Frankrike kjørte en lastebil inn på strandpromenaden.

SISTE NYTT

Siste nytt