Advarer mot full kollaps i Darfur

Sudans krigsherjede Darfur-region er i fritt fall, sier FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland.

Jan Egeland
Foto: Tony Karumba / Scanpix/AFP

- Verdenssamfunnet må insistere på en fredsbevarende FN-operasjon i området for å unngå en fullstendig kollaps, sier Egeland.

Fredsstyrken til den Den afrikanske union (AU) er satt til å overvåke en våpenhvile mellom lokale opprørere og regjeringen, men har varslet at de vil forlate området i slutten av måneden.

 

FNs sikkerhetsråd vedtok i begynnelsen av måneden å sende 20.000 soldater og polititjenestemenn for å erstatte AU-styrken, men Sudans regjering mener vedtaket er ulovlig.

Trenger beskyttelse

– I Darfur er vi på mange måter i fritt fall, sier Egeland og legger vekt på at hjelpeorganisasjonene er avhengig av beskyttelse fra fredsbevarende soldater for å kunne arbeide.

FNs nødhjelpskoordinator mener de fleste eller alle utenlandske hjelpeorganisasjoner kommer til å trekke seg ut av Darfur dersom ikke sudanske myndigheter godkjenner en fredsbevarende styrke fra FN i området.

– De er veldig nær en beslutning om å forlate Darfur. Og dersom de drar, vil det være som å dra proppen ut, vi vil ikke bistå med noe hjelp, og flere hundre tusen mennesker kommer ikke til å få noen hjelp i det hele tatt, fremholder Egeland.

SISTE NYTT

Siste nytt