«Sjakalen» har allerede to livstidsdommer- risikerer enda lengre straff

«Sjakalen» eller Ilich Ramirez Sanchez som han egentlig heter har sittet i fengsel siden 1994. Terroristen soner sine to livstidsdommer, men i dag starter en ny rettssak mot ham. Nå er spørsmålet om straffen hans blir forlenget.

Han gikk under dekknavnet "Carlos" og ble kalt Sjakalen i pressen. 67-åringen soner to livstidsdommer og risikerer nå utvidet straff.

Etter å ha stått bak en rekke spektakulære terroraksjoner i Europa og Midtøsten på 1970- og 80-tallet, blant annet kidnappingen av elleve oljeministre under et OPEC-møte i Wien i 1975, ble den venezuelanskfødte venstreekstremisten i 1994 pågrepet i Sudan og utlevert til Frankrike.

Tre år senere ble han dømt til livsvarig fengsel for drap på to franske politimenn og en informant, og i 2011 fikk han en ny livstidsdom, denne gangen for fire terroraksjoner som kostet elleve mennesker livet.

Mandag må 67-åringen nok en gang møte i retten for noe som skjedde for 40 år siden, nærmere bestemt angrepet mot en butikk i Saint-Germain-des-Pres i Paris sentrum.

Sjakalen

VOKSEN SJAKAL: Dette bildet ble tatt av Sanches under en rettsak mot ham i 2000.

Foto: Michel Lipchitz / AP

Håndgranat

To menn ble drept og 34 ble såret da det ble kastet en håndgranat inn i den travle butikken en septemberkveld i 1974.

Fransk påtalemyndighet mener å ha fastslått at håndgranaten kom fra samme parti håndgranater som ble benyttet under en gisselaksjon i Haag samme år, og en tilsvarende håndgranat ble også funnet hjemme hos Sanchez´ elskerinne.

Isabelle Courtant-Peyre

– HVA ER VITSEN?: forsvarer Isabelle Coutant-Peyre mener rettssaken er meningsløs siden det har gått så lang tid siden terroraksjonen.

Foto: Michel Euler / AP

Al Watan Al-Arabi skrev i 1979 at Ramirez overfor dem hadde innrømmet å ha stått bak terroraksjonen mot butikken, men selv nekter han for noensinne å ha gitt noe intervju til det arabiske tidsskriftet.

LES OGSÅ: Sjakalen: – Bin Laden er ein ekte martyr

Sårene har aldri grodd

– Hva er egentlig vitsen med å ha en rettssak så lenge etterpå, spør 67-åringens forsvarer Isabelle Coutant-Peyre.

De pårørende etter ofrene for terroraksjonen mener derimot at det er på høy tid.

– Ofrene har ventet så lenge på at Carlos skulle bli dømt for dette. Sårene deres har aldri grodd, sier Georges Holleaux, advokaten som representerer enkene til de to mennene som ble drept.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt