Hopp til innhold

«Sekserbanden» stadig mer sentral

Et kompromissforslag fra «Sekserbanden» om å løse finansieringskrisen i USA ser ut til å stå stadig mer sentralt i den politiske dragkampen som pågår.

Sekserbanden

«Sekserbanden». Fra venstre øverst: Tom Coburn (republikaner), Mark Warner (demokrat), Clarence Saxby Chambliss (republikaner). Fra venstre nederst: Dick Durbin (demokrat), Kent Conrad (demokrat) og Mike Crapo (republikaner)

Obamas pressetalsmann Jay Carney snakket igjen varmt om forslaget som seks representanter for begge partier i Kongressen har gått sammen om, da han kommenterte nye møter uten noe gjennombrudd i går kveld.

Forslaget tar sikte på å redusere budsjettunderskuddet med 3,7 (norske) billioner dollar eller nærmere 21.000 milliarder kroner, over ti år, og øke inntektene med 5600 milliarder kroner ved å tette smutthull i skattelovgivningen og oppheve enkelte skattekutt som president George W. Bush innførte.

Den 2. august går fristen ut.

– President Barack Obama kan gå med på en kortsiktig løsning for å øke det amerikanske gjeldstaket, men bare for å vinne tid til å få på plass en langsiktig plan, sa Obamas talsmann Jay Carney.

Skattelette stridstema

Nancy Pelosi

Nancy Pelosi er en sentral forhandler for demokratene.

Foto: NICK WASS / AP
John Boehner

John Boehner er en sentral forhandler for republikanerne.

Foto: SHANNON STAPLETON / Reuters
Jay Carney

Jay Carney er president Obamas pressetalsmann.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

Grovt sagt vil Obama oppheve skattelettelser for de rikeste som Bush satte i verk, kombinert med mer moderate budsjettkutt. Republikanerne vil i stedet ha store kutt, uten skatteøkninger.

Det gjør ikke situasjonen enklere at republikanerne er splittet, der representanter for Tea Party-bevegelsen er de mest standhaftige i motstanden mot skatteheving.

Den 2. august går fristen ut, og i mellomtiden øker nervøsiteten i finansmarkedene.

Dersom det ikke skulle bli en avtale om å heve gjeldstaket, og USA ikke kan fortsette å låne, vil ikke landet kunne innfri sine låneforpliktelser og det kan få store negative virkninger på verdens finansmarkeder. På det hjemlige plan vil staten prioritere å betale lånerenter, noe som betyr stans i pensjonsutbetalinger, arbeidsledighetstrygd og lønn til statsansatte.

Gjeldsvekst

USAs gjeld vokser i rekordfart. Landet låner 125 milliarder dollar, 700 milliarder kroner, hver måned for å holde hjulene i gang. Hvert årlige budsjettunderskudd på 1500 milliarder dollar betyr at Statsgjelden på 14.300 milliarder dollar øker like mye.

Selv om USAs gjeld utgjør en like stor del av brutto nasjonalproduktet som de mest gjeldstyngede landene i Europa, kan myndighetene fortsatt håndtere den.

– Forutsetningen for at vi skal gå med på en kortsiktig avtale er at den kun varer i noen dager, og at vi bruker den tiden til å bli enige om en langsiktig avtale, sier Obamas talsmann Jay Carney.

– Vi må møtes, diskutere, søke råd og kutte ned listen over mulige løsninger. Kort sagt må vi bestemme hvilket tog vi skal ta inn til stasjonen. Det er fortsatt tid til å ta betydelige beslutninger dersom alle vil inngå kompromisser, sa Carney før de siste samtalene.

Det foreligger flere kompromissforslag, men ingen av dem ser foreløpig ut til å få nok støtte.

Det er foreløpig ikke berammet nye møter mellom Obama og kongresslederne i dag.

Derimot skal den republikanske lederen i representantenes hus, John Boehner, møte pressen, der han ventelig kommer til å redegjøre om hvor republikanerne står i forhandlingene akkurat nå, og fortelle hva han syns om forslaget fra «Sekserbanden», mens den demokratiske lederen Nancy Pelosi skal holde sin ukentlige pressekonferanse en halv time tidligere, der budsjettkrisen trolig vil bli et sentralt tema.

Kina bekymret

Kina, USAs største kreditor, er bekymret.

– Vi håper den amerikanske regjeringen vil gjøre ansvarlige vedtak for å øke tilliten i finansmarkedene og beskytte investorenes interesser, sier kinesiske myndigheter i en uttalelse.

President Barack Obama sa til en lokal fjernsynsstasjon i Missouri i går at han venter en løsning, og at han ser lovende tegn til et kompromiss.

– I løpet av de par neste ukene håper jeg at vi har lagt problemene bak oss, sa Obama.

Amerikanske meningsmålinger tyder på at velgerne legger hovedskylden for situasjonen på republikanerne.

SISTE NYTT

Siste nytt