NRK Meny
Normal

«Kjemiske Ali» innlagt

Saddam Husseins fetter, Ali Hassan al-Majeed - bedre kjent som Kjemiske Ali - er innlagt på et amerikansk militærsykehus i Bagdad.

Ali Hassan al-Majeed

«Kjemiske Ali», Saddam Husseins fetter.

Foto: ALI HAIDER / AP

Innleggelsen skjedde i går, melder nyhetsbyrået Reuters.

«Kjemiske Ali» venter fullbyrdelsen av en dødsdom han mottok forrige juni, for forbrytelser hen begikk under Saddam Husseins regime.

«Kjemiske Ali»

- I går ble Ali Hassan al-Majeed innlagt på et av koalisjonens sykehus. Tilstanden hans er stabil, forteller talskvinne Rose Richardson hos det amerikanske forsvaret. Hun vil ikke gi flere detaljer rundt innleggelsen.

Ali Hassan al-Majeed, som var Saddams Husseins fetter, har siden juni i fjor ventet på å bli henrettet. Han er dømt for å ha deltatt i den såkalte "Anfal"-offensiven, som i 1980-årene kostet mange tusen kurdere livet.

Ali Hassan al-Majeed

I juni fjor ble Ali Hassan al-Majeed dømt til døden.

Foto: KAREN BALLARD / AP

Det var også der han fikk tilnavnet «Kjemiske Ali», på grunn av bruken av giftgass mot sivile. Juridisk tautrekking har til nå utsatt henrettelsen.

Les også: 16. april var det 20 år siden 5000 kurdere ble gasset i hjel.

Les også: Sier ja til å henrette "Kjemiske Ali"

Les også: "Kjemiske Ali" dømt til døden

Også Saddam Anfal-tiltalt

Han er dømt sammen med to andre offiserer, men blant annet Iraks president Jalal Talabani og visepresident Tareq al-Hashemi mener skal benådes fordi de var tvunget til å følge ordre. De to er tidligere forsvarsminister Sultan Hashem og tidligere general for hæren Rashid Muhammed.

Statsminister Nuri al-Malikis regjering sier at de ikke vil overta varetekten over Ali Hassan al-Majeed fra det amerikanske militæret, før de kan henrette alle de tre dødsdømte samtidig.

Saddam Hussein var også tiltalt for deltagelse i Anfal-offensiven, men ble hengt for andre drap før denne rettssaken var ferdig.

Les også: Saddam hengt i natt

Les også: Bare kvinnene igjen

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt