Saddam hengt i natt

Iraks tidligere president Saddam Hussein ble hengt like før klokken 6 lokal tid lørdag morgen.

Saddam Hussein vises på irakisk tv før henrettelsen
Foto: LEE JIN-MAN / AP

- Han er blitt henrettet. Det er offisielt kunngjort at han er blitt henrettet, sier Iraks viseutenriksminister Labeed Abbawi til BBC.

– Det skjedde foran øyene mine, sier en annen irakiske tjenestemann.

«Henrettelsen av Saddam markerer slutten på en mørk periode i Iraks historie», het det i en overskrift på den statlige TV-kanalen Iraqiya.

Tre henrettelser?

Det kom lørdag morgen motstridende meldinger om eksdiktatorens halvbror Barzan al-Tikriti og den tidligere dommeren Awad al-Bander ble hengt sammen med Hussein.

Ifølge en av statsminister Nuri al-Malikis rådgivere, som var til stede, ble alle tre henrettet.

Men dette ble senere avvist av Iraks nasjonale sikkerhetsrådgiver Mowaffaq al-Rubaie.

Ifølge ham vil de to bli henrettet når den muslimske Eid al-Adha-høytiden avsluttes torsdag.

Saddam Hussein ble 5. november i år dømt til døden etter å ha blitt funnet skyldig i forbrytelser mot menneskeheten.

Portforbud

De amerikanske styrkene i Irak er forberedt på at det kan bryte ut omfattende uroligheter etter at eksdiktatoren er henrettet, ifølge BBC.

I Saddam Husseins hjemby Tikrit, ble det natt til lørdag innført portforbud.

Statuttene for spesialdomstolen Saddam Hussein har vært stilt for, krevde at straffen fullbyrdes innen 30 dager etter at anken ble avslått sist tirsdag.

Saddam Husseins forsvarere ba i går fredag en domstol i Washington om å gripe inn for å hindre at eksdiktatoren ble overlevert til irakiske myndigheter. Men forespørselen ble avvist.

Liket til Jemen?

Ifølge en av Saddam Husseins forsvarere vil liket av ekspresidenten bli fraktet ut av landet. Najeeb al-Nuaimi sier til Sky News at det blir opp til Husseins familie hvor han skal begraves.

Datteren til Iraks tidligere diktator Saddam Husseins har bedt om at faren blir gravlagt i Jemen.

Husseins datter Raghd, som bor i eksil i Jordan, «ber om at han blir midlertidig gravlagt i Yemen til Irak er frigjort, og han kan bli gravlagt på nytt i Irak», sier en kilde nær familien til nyhetsbyrået Reuters.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt