«Irma» treffer Florida nå

Orkanen «Irma» har nå truffet øygruppen Florida Keys sør for fastlandet, viser satelittbilder. «Irma» var en kategori 4 orkan da den traff land, som er det nest kraftigste på orkanskalaen. Vindstyrken ble målt til 210 km/t da orkanen traff land.

TOPSHOT-US-WEATHER-HURRICANE-IRMA-Carribean

KEY WEST: Orkanen har nådd Key West i Florida med kraftig vind og store bølger.

Foto: GASTON DE CARDENAS / AFP

Utkanten av orkanens øye har nådd de sørligste øygruppene i Florida. Myndighetene melder i kveld om tre omkomne som følge av orkanen i delstaten.

Det har vært kraftig vind og regn sør i Florida i flere timer allerede, og rundt 1 million mennesker har mistet strømmen, ifølge nyhetsbyrået AP.

På en pressekonferanse kl. 17.30 norsk tid opplyste en talsmann for Florida Power and Light at 300.000 har fått igjen strømmen i løpet av dagen.

Laster Twitter-innhold

USAs nasjonale værvarslingssenter har nå også utstedt tornadovarsel for flere områder i Florida.

– Det kommer til å bli bare verre og verre, sier John Hines i Key West til CNN. Han har ikke blitt evakuert, og har istedet blitt værende i huset sitt på øygruppen. Det er uklart hvor mange som oppholder seg i området nå.

Husene i Key West er kjent for å være solide, men de fleste innbyggerne har valgt å evakuere.

«Irma» kan bli den verste orkanen som øygruppen har opplevd siden 1960.

Det er ventet av vannstanden vil stige kraftig i byene Naples og St. Myers, og det kan bli snakk om en vannstand på 5-6 meter over normalen. Det betyr at byene faktisk talt kan bli stående under vann.

US-POWERFUL-HURRICANE-IRMA-SLAMS-INTO-FLORIDA

«IRMAs» HERJINGER: Flere trær har blåst ned som følge av kraftig regn og vind i Miami som følge av at orkanen «Irma» har nådd Florida.

Foto: JOE RAEDLE / AFP

Ifølge USAs nasjonale orkansenter har orkanen vokst i styrke på grunn av det uvanlig varme havvannet i området mellom Cuba og Florida. Vannet holder en temperatur på hele 32 grader.

Miami slipper trolig det verste

Okanen har lagt seg på en kurs noe lenger vest enn tidligere beregnet.

Det betyr at Miami trolig slipper å få stormens øye rett over seg. Miami vil likevel godt merke både vind med orkans styrke og flere meter høy stormflo.

STORM-IRMA/

TROSSER ADVARSLER: Flere mennesker gikk ut i Miami Beach etter at orkanen traff land i Florida på tross av advarsler.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Også byen Tampa med over 300.000 innbyggere kan bli spart for de verste ødeleggelsene på grunn av orkanens endrede kurs, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Alvorlig for vestkysten

Orkanen ventes å få landkjenning i St. Petersburg på vestkysten. Byen er kjent som feriemål for nordamerikanske og europeiske turister.

Men orkanen er så enorm med 600 kilometer i diameter, at begge kyster blir berørt med kraftig vind, massivt regn og høy stormflo.

Mens Miami kan slippe unna det verste, advarer landets sikkerhetsmyndigheter, FEMA, om at konsekvensene kan bli svært alvorlig for vestkysten av Florida:

– Dette er det verste scenarioet for Monroe County, Florida Keys og vestkysten av Florida, sa lederen i FEMA, Brock Long, til Fox News søndag.

USAs nasjonale orkansenter har sendt ut en kraftig advarsel på Twitter om mulige konsekvenser:

Laster Twitter-innhold

Millioner evakuert

Orkanen har fått konsekvenser i Florida allerede med kraftige bølger, regnvær og sterk vind som har blåst ned trær.

Flere millioner mennesker er evakuert, og guvernør Rick Scott advarte folk om at siste sjanse for å evakuere nærmet seg raskt. Flyplassene i det sørlige Florida er stengt, og biler sitter i en saktegående kø helt opp til Georgia og Tennessee.

STORM-IRMA/ELDERLY

EVAKUERTE: Mange er evakuert til en tilfluktssenter i Estero i Florida,

Foto: STAFF / Reuters

Titusener av mennesker som ikke kunne eller ikke rakk å komme seg bort, har det siste døgnet stått i lange køer med madrasser og mat for å komme inn i tilfluktsrom i sportshaller og andre store bygninger.

Stengt ned

I påvente av orkanen har USAs forsvar evakuert Sentralkommandoen som holder til i Tampa. Også Kennedy Space Center er stengt, i likhet med alle fornøyelsesparkene i Orlando, som Walt Disney World og Sea World. Til sammen 29 sykehus og 300 sykehjem er også evakuert.
Likevel har noen trosset myndighetenes advarsler og valgt å bli igjen, selv i de mest utsatte områdene som Florida Keys, enten for å passe på husene sine eller båtene sine.

I Key West har politiet opprettet nødsentre i skoler for de siste etternølerne, men disse sentrene har verken personale eller tjenester av noe slag. Etternølerne har fått klar beskjed om at de ikke kan regne med noe hjelp før stormen er over, skriver NTB.

Hurricane Irma Florida

STORE BØLGER: Orkanen har nådd Key West i Florida.

Foto: Rob O'Neal / AP

– Ekstremt farlig

USAs president Donald Trump advarer folk mot den voldsomme stormen og ber alle komme seg unna før den når land om få timer.

– Jeg er dødsredd, sier 60 år gamle Carol Walterson Stroud til AFP. Hun har søkt tilflukt i et seniorsenter sammen med ektemannen, et barnebarn og hunden.

ORKANENS ØYE: Denne applikasjonen viser luftstrømmene basert på gjeldende værvarsler, og oppdateres hver tredje time. EarthWindMap.

Gatene i området er tomme og butikker ble barrikadert før sterke vindkast kom innover område.

Trump sier eiendommer kan erstattes, men ikke liv, og at sikkerheten må komme først. Videre sier presidenten at nasjonen sørger over dem som har omkommet i orkanen. Trump legger også til at landet er så godt forberedt som man kan være.

Guvernør i Florida, Rick Scott oppfordrer folk til å være tålmodige og ikke vende tilbake til hjemmene sine før lokale myndigheter gir grønt lyst.

– «Irma» er fortsatt en ekstremt farlig orkan. Det er ikke for sent å komme seg bort fra Florida Keys!!! Dere har fortsatt tid, vær så snill, kom dere ut, tvitret USAs nasjonale meteorologiske institutt i natt.

Minst 20 døde

Alle innbyggere i Florida er bedt om å forberede seg på å forlate området. Det bor over 20 millioner mennesker i delstaten. Også flere hundre tusen i nabodelstaten Georgia må evakuere.

I kjølvannet av Irma herjer orkanen Jose. Søndag morgen bekreftet Frankrikes meteorologiske institutt at de allerede rammede øyene Saint Martin og Saint Barts slapp unna med mindre skader fra Jose enn først antatt.

Minst 20 mennesker har mistet livet siden «Irma» først fikk landkjenning på Barbuda onsdag. Ni av dem på den franske delen av Saint Martin, og fire på hver av de amerikanske og britiske Jomfruøyene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt