Norsk par i Florida venter på «Irma»: – Det blir heftig

MIAMI (NRK): Det norske paret Marius Karlsen Sæthren og Mina Gullord Engebråten er i Fort Myers i Florida og forbereder seg på at orkanen «Irma» skal treffe land søndag ettermiddag.

Innbyggere langs kysten sør i Florida gjør siste forberedelser på husene før de må evakuere.

VIDEO: Plomberer vinduet sitt for å beskytte mot «Irma».

– Stedet vi er nå er godt sikret og det skal være trygt. Men senteret av orkanen skal treffe midt på her, så det kommer nok til å bli ganske heftig, sier 22 år gamle Marius Karlsen Sæthren til NRK.

Rett før Irma treffer

IKKE LEDIGE ROM: Mina Gullord Engebråten (22) og Marius Karlsen Sæthren (22) blir i Fort Myers i Florida, selv om orkanen er ventet å krysse dette området. Det er ingen hoteller lenger nord i staten som har ledige rom.

Foto: PRIVAT

Han og kjæresten Mina Gullord Engebråten (22) har vært på ferie i Fort Lauderdale siden 28. august. I går ble de to kastet ut av hotellet fordi området ble evakuert. De bestemte seg for å kjøre de drøye to og en halv timene til Fort Myers for å bo hos en slektning av Sæthren.

I en blokk like ved kaien i Fort Myers har de nå tatt tilhold og venter på at orkanen «Irma» skal treffe. Blokken er blitt sikret og de føler seg trygge, selv om de befinner seg i et område som er i evakueringssonen. Men de kommer seg ikke til et tryggere sted.

Hundretusener har evakuert

– Det er ingen hoteller lenger nord i Florida som har ledige rom, så vi må bli værende her til det er over, sier Sæthren

Hundretusener av mennesker har lørdag evakuert fra Florida. Over 20 millioner innbyggere i delstaten er bedt om å forberede seg på å reise bort.

– Du kan ikke overleve dette, sa guvernør Rick Scott til alle som er i evakueringssonen i dag.

Det norske paret skulle egentlig ha reist hjem fredag, men flyet ble kansellert. Så når de kommer seg hjem er også høyst usikkert.

– Vi er veldig spente nå og folk rundt oss er veldig stresset, sier Sæthren.

Orkanen Irma har nå blitt nedjustert fra kategori 4 til en kategori 3 orkan, melder AFP. Det er ventet at orkanen vil øke betydelig i styrke igjen før den treffer Florida søndag i 14-tiden, norsk tid.

Sikret dører og vinduer

FORBEREDELSER: Dører og vinduer i leiligheten der det norske paret oppholder seg, har blitt sikret før Irma treffer Florida om kort tid.

Foto: Marius Karlsen Sæthren / PRIVAT

– Det er i Guds hender

I Miami møter NRK Mike Cruz. Han plomberer vinduene for å beskytte huset mot stormen som er på vei.

– Dersom stormen tar huset, så tar den vinduene også. Men dersom huset står, vil jeg beholde vinduene. Vi gjør så mange forberedelser vi kan. Men dette er i Guds hender, sier Cruz.

Når han er ferdig med å sikre huset, tar han med seg familien ut av byen for å finne et tryggere sted å være til faren er over.

Mens andre har valgt en annen strategi; Jim Palmer har ingen planer om å forlate hjemmet selv om det er uvær på vei.

– Gaten her kommer til å bli som en elv. Det kommer til å bli moro. Jeg skal hoppe uti med surfebrettet mitt og surfe ned dit. Så skal jeg gå tilbake, og gjøre det på nytt, sier Palmer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt