Normal

Taperen: – Jeg ville gjort en bedre jobb enn Jagland

STRASBOURG/OSLO (NRK): Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, som tapte mot Jagland i valget av ny sjef i Europarådet, mener hun ville gjort en bedre jobb for menneskerettighetene.

Jagland og Leutheusser-Schnarrenberger

TAPTE MOT JAGLAND: – Jeg er ikke skuffet, sier Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, men mener hun ville gjort en bedre jobb for menneskerettighetene enn Jagland.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / GUENTER SCHIFFMANN / AFP

Det er en bitter taper som møter NRK i Strasbourg like etter at det ble klart at Thorbjørn Jagland fortsetter som generalsekretær i Europarådet.

– Vi må kalle en spade for en spade. Det er upopulært for Jagland noen ganger, sier Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.

Den tidligere justisministeren mener at Europarådet må være krassere i sin kritikk av brudd på menneskerettighetene.

Etterlyser tydeligere signaler

Leutheusser-Schnarrenberger hevder likevel å ikke være skuffet over det begge kandidatene beskriver som et rettferdig valg.

– Jeg er ikke skuffet. Jeg forventet et noe liknende resultat, men ikke slike tall, sier hun.

Jagland fikk 156 stemmer, mens Leutheusser-Schnarrenberger fikk 93 under tirsdagens valg i Strasbourg. Valgkampen pågikk til siste slutt da kandidatene forsøkte å hanke inn så mange stemmer som mulig av de 300 parlamentarikerne.

– Jeg var veldig engasjert og forsøkte å overbevise mange parlamentarikere, fortsetter hun, og trekker frem sitt engasjement for menneskerettighetene.

– Jeg trakk frem Europarådets rolle som beskytter for menneskerettighetene og loven. Europarådet må være tydeligere på at de ikke godtar brudd på menneskerettighetene og internasjonal rett, sier hun.

Vi har ulik tilnærming til politikk

Selv sa Jagland i talen sin at han har planene klare for forbedring av organisasjonen.

– Jeg tror vi kan gjøre det bedre, og jeg har noen ideer for hvordan man kan bedre relasjonene mellom meg og den parlamentariske forsamlingen. Jeg vil komme tilbake til dette, sa Jagland under talen til Europarådet i Strasbourg tirsdag.

Jagland virker svært fornøyd med jobben han har gjort så langt.

– Jeg tror at alle regjeringene og også alle parlamentarikerne har sett det store arbeidet vi nå gjør i medlemslandene for å få deres lovgivning og ikke minst deres rettspraksis på rett kjøl, sier Jagland, og nevner spesielt Europarådets arbeid med Ukraina.

Leutheusser-Schnarrenberger har ikke like store forventninger til Jaglands forbedringspotensial.

– Jeg tror han vil gjøre den samme jobben som han har gjort de siste fem årene, sier hun, og mener Europarådet bør bli krassere i sin kritikk av brudd på menneskerettighetene.

De to kandidatene er grunnleggende forskjellige, legger Leutheusser-Schnarrenberger til.

– Jeg tenker annerledes enn Jagland og jeg har en annen personlighet, avslutter hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt