Hopp til innhold

– Vi skal plante USAs flagg på Mars!

– Snart er vi tilbake på månen, og vi skal plante USAs flagg på Mars. Det lovet president Donald Trump i sin tale på USAs nasjonaldag i går. En tale helt uten politiske sleivspark og angrep på motstandere.

Donald Trump har fått skryt for talen han holdt under 4th og July-feiringen i USA.

Donald Trump har fått skryt for talen han holdt under 4th og July-feiringen i USA.

Overraskende ble det delt ut ros til president Trump på nyhetskanalen CNN etter gårsdagens tale. Og det fra kommentatorer som vanligvis er svært kritiske til Trump.

Presidenten fikk plusspoeng for at han klarte å holde seg til manuskriptet fra sine taleskrivere:

En tale helt uten angrep på politiske motstandere. Selvskryt var det heller ikke mye av - slik det ofte ellers er når Trump holder valgkamptaler, uten manus.

B2 Stealth-bomber midt i talen

Trump var nødt til å holde seg strengt til det som var planlagt - ellers ville hele det spektakulære flyshowet kommet på feil sted. Presidenten brukte nasjonaldagen til å hylle de militære, fem våpengrener etter hverandre.

Kystvakt, flyvåpen, sjøforsvar, hæren og US Marines. Etter hver hyllest kom det flygende inn helikoptre, jagerfly og bombefly - hver fra sin våpengren. Mest oppsikt vakte trolig Stealth bombeflyet B2-Spirit, som ikke er ofte å se i luftrommet over hovedstaden.

Stealth-bomber over Washington

SJELDENT SYN: B2-Spirit på sjeldent besøk over Washington DC.

Foto: Jose Luis Magana / AP

Rom-forsvar og Mars-landing

Én våpengren manglet i oppvisningen: Rom-forsvaret - Space Force - som Trump annonserte at USA snart ville ha på beina. Under dette avsnittet kom han også med de eneste lovnadene i talen:

  • USA skal snart være tilbake på månen
  • USA skal være det første landet til å plante sitt flagg på planeten Mars

Når og hvordan dette skal skje, sa at ikke noe om.

Donald Trump har fått skryt for talen han holdt under 4th og July-feiringen i USA.

Donald Trump har fått skryt for talen han holdt under 4th og July-feiringen i USA.

USAs storhet

– Vi har klodens beste soldater, skrøt presidenten. Men det var ikke kun de militære som fikk omtale. Han hadde også en gjennomgang av den unge nasjonens historie, og fikk nevnt både kvinners stemmerett og avskaffelsen av slaveriet. Mange lurte på forhånd på om han ville forsøke å virke samlende. Og «unity»-ordet ble brukt:

– Vi skal samlet gå framover som nasjon. Det er ingen ting Amerika ikke kan klare å oppnå!

Slagord - men ikke valgkamp

Noen kritikere mente det ble vel mye lettvint historieskriving og enkle slagord om storhet, og lite om idéer som peker ut veien videre og om hvordan man skal løse USAs problemer.

Forhåndskritikken om at dette kom til å bli nok et valgkampmøte for Trump - betalt av skattebetalerne - ble gjort til skamme.

Og det kom nok folk til å fylle halvparten av den 3 kilometer lange The Mall mellom Capitol og Lincoln-monumentet, der Trump sto og talte under oppsyn av presidenten som ledet kampen mot slaveriet i USA.

 Fourth of July Independence Day celebrations in Washington

MASSE FOLK: Det hadde møtt opp masse folk for å feire 4. juli og høre president Donald Trump tale.

Foto: Pool / Reuters

Sjeldent kyss

Det siste gledet nok mange stabsfolk i Det hvite hus, som hadde fryktet at regnværet og Trump-motstanden blant hovedstadens befolkning skulle føre til litt glissen oppslutning om arrangementet.

Men det kanskje mest oppsiktsvekkende øyeblikket kom før talen. Da fikk presidenten et skikkelig kyss på munnen av førstedame Melania.

En slik offentlig markering av intimitet er det lenge siden vi har sett fra paret som for tiden oppholder seg i Det hvite hus.

Melania og Donald Trump

KYSSET EKTEMANNEN: Ekteparet Trump gir hverandre sjelden kjærtegn i offentlighet, men i natt fikk Donald et kyss av kona Melania på scenen.

Foto: Susan Walsh / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt