FNs generalsekretær om Syria-etterforskning: – Hver time teller

USA, Storbritannia og Frankrike skal planlegge et militært angrep på Syria innen to uker som en reaksjon på det antatte kjemiske angrepet utenfor Damaskus onsdag, melder britisk avis.

Påstått angrep med kjemiske våpen Ghouta, Damaskus

355 syrere, blant dem kvinner og barn, ble drept i et antatt nervegass-angrep onsdag i Ghouta-regionen i Damaskus. Regimet til Syrias president Bashar al-Assad anklages for å stå bak angrepet.

Foto: STRINGER / Reuters

Det er den britiske avisen, The Independent, som skriver at landene vil gå til angrep mot Syria uavhengig av om FN gir mandat til det.

Angrepet vil trolig skje fra amerikanske marinefartøy som er stasjonert i regionen, skriver avisen.

Natt til onsdag i forrige uke skal 355 syrere ha blitt drept og minst 3.600 behandlet for symptomer på nervegassforgiftning etter et angivelig gassangrep i Damaskus-området.

Bruken av kjemiske våpen er en forbrytelse mot menneskeheten og må straffes, uttalte FNs generalsekretær, Ban-Ki-Moon til journalister i Seoul i Sør Korea i dag.

Også Storbritannias utenriksminister William Hague sier til BBC at de ikke kan la bruk av kjemiske våpen ikke kan gå ustraffet hen.

– Vi vil vise at et angrep av denne art ikke vil passere uten at det får en alvorlig reaksjon, sier en kilde i Downing Street.

Hague sier også at beviser for at det har blitt brukt kjemiske våpen i Syria allerede kan være ødelagt.

– USA vil feile

Syrias president Bashar al-Assad har imidlertid gått ut og avvist anklagene om at hans regime har brukt kjemiske våpen. I et intervju med den russiske avisen Izvestia daily, advarer også presidenten USA mot å gripe inn, og sier at de vil mislykkes dersom de går til angrep.

– USA vil feile, slik som i alle andre kriger de har utløst, helt fra Vietnam-krigen til i dag, sier Assad til avisen.

Videre i intervjuet sier Assad at sikkerhetsstyrker som tilhører hans regime var i nærheten av hvor det antatte angrepet med kjemiske våpen skjedde onsdag.

– Vil noen stat bruke kjemiske våpen eller andre masseødeleggelsesvåpen i et område hvor de har egne styrker samlet? Det vil gå imot enhver form for grunnleggende logikk, sier presidenten til den russiske avisen.

Både Frankrike og Storbritannia konkluderte søndag med at det er bevis for at Assad-regimet stod bak gassangrepet.

I dag skal FN-inspektørene, som er i Syria for å etterforske angrepet, få tilgang til områdene utenfor Damaskus, hvor man mistenker et angrep med kjemiske våpen. FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier hver time teller i arbeidet med å få klarhet i hva som har skjedd.

Russland advarer

Russland advarer på det sterkeste mot et angrep på landet. Den russiske utenriksministeren har advart USAs utenriksminister John Kerry om at det vil få «ekstremt alvorlige konsekvenser» dersom USA beslutter å gå til angrep mot det syriske regimet.

Lavrov skal ha gitt uttrykk for at han var «dypt bekymret» for situasjonen i en telefonsamtale med den amerikanske utenriksministeren søndag.

Bekymringsmeldingen kom fra den russiske utenriksministeren etter kommentarer fra amerikanske myndigheter om å gripe inn i Syria etter anklagene om at det syriske regimet skal ha brukt kjemiske våpen.

Lavrov hevdet i samtalen at det kan være enkelte i USA som ønsker å utløse et angrep i Syria uten FN-mandat for å ødelegge for en felles innsats fra USA og Russland for å organisere fredssamtaler.

Den russiske utenriksministeren oppfordret USA til å «avstå fra å legge militært press på Damaskus, og ikke gi etter for provokasjoner».

– Vil ha objektiv etterforskning

Videre understreket Lavrov viktigheten av at FN gjør en objektiv etterforskning av det antatte angrepet med kjemiske våpen.

Han gjentok at Russland ikke tror at det er den syriske regjeringen og president Bashar al-Assad som står bak angrepet.

Russland har vært den syriske presidentens viktigste internasjonale allierte i borgerkrigen. De har forsynt Assads militære styrker med våpen i den nå over to år lange borgerkrigen i Syria. Russland har også støttet det syriske regimet ved å stå imot press om strengere sanksjoner fra FN.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt