Hopp til innhold

– Syrerne er redusert til skjelett – må spise papp

Bashar al-Assads nye taktikk med å hindre matleveranser til de beleirede byene har ført til sykdommer og feilernæring. Nå begynner folk å dø av sult i Syria.

Sultende barn i Syria

Flere og flere bilder av barn og eldre som sulter i Syria kommer nå ut av den krigsherjede landet. Dette lille barnet døde av sultrelaterte sykdommer i januar i år i Yarmouk.

Foto: Uncredited / Ap

Den italienske journalisten Francesca Borri

Francesca Borri har siden 2012 oppholdt seg mye i Syria.

Foto: Privat

– I Aleppo og i det nordlige Syria har vi sett feilernæring siden våren 2013. Det har vært epidemier og brorparten lever nå bare på te, brød og forurenset vann. Nå er mange syrere redusert til rene skjelett. Utsultingen har fått store konsekvenser for byer som er beleiret, forteller den italienske journalisten Francesca Borri til NRK.

Hun har reist inn og ut av det borgerkrigsherjede landet siden februar 2012, og forteller om en krig som nå har vart i tre år. En krig som har krevd mer en 140.000 menneskeliv, men ingen vet tallet med sikkerhet. FN har sluttet å telle, og alt er bare mer eller mindre kvalifiserte gjetninger.

En ting som derimot er sikkert er at krigen har blitt mer og mer skitten og mer og mer brutal.

Spiser katter, løv og mus

Mens verdens øyne har vært rettet mot Ukraina og det diplomatiske spillet rundt omkring i verdens storbyer og fine hoteller, har Assads helikopter sluppet flere hundre såkalte tønne-bomber over opprørene og sivilbefolkningen.

– Disse billige bombene, som er fylt med eksplosiver og granatsplinter, har erstattet konvensjonelle våpen. Samtidig slåss opprørsgrupper mot hverandre, og sivilbefolkning er fanget mellom alle de væpnede gruppene.

– Aleppo er nå er delt by der opprørene kontrollere den ene siden av elven og opprørene den andre. Mange sivile er nå lei alle krigerne fra begge sidene og forsøker bare å overleve. De bruker sine dager på å finne noe spiselig. Det kan være villkatter, mus, løv. Hva som helst. Jeg har til og med sett noen som spiser papp for å tilfredsstille sulten, sier Borri.

Mann død av sult i Syria

Awad al-Sidi sultet i hjel i januar i år. Her ligger han på et bord i Yarmouk utenfor Damaskus.

Foto: Uncredited / Ap

Preget

Det som startet som fredelige demonstrasjoner mot et diktatorisk styre utviklet seg raskt til å bli en av de blodigste og mest fastlåste krisene verden har sett siden andre verdenskrig.

De dramatiske og forferdelige bildene fra det tidligere så fredelige og kulturrike landet har begynt å bli dagligdagse. Men de som har sett det med egne øyne vil bære minnene med seg.

– Jeg vil alltid være merket av det jeg har opplevd på mine turer i Syria, men jeg kan ikke lukke øynene for det jeg har sett.

– Her er det ikke noen skillelinjer lenger. Liv og død er vevd sammen. Det er ingen forskjell mellom de som kjemper og sivile, mellom byer og frontlinjer. Alt er blandet sammen. Lekeplasser har blitt massegraver, universiteter der studenter leste til eksamen er blitt til flyktningleirer. Alt er snudd på hodet. Men livet går videre. Folk har til og med sluttet å bry seg om jagerflyene som flyr lavt over hustakene. Men plutselig en dag er du død.

Og det har skjedd med minst 50.000 sivile og nærmere 8.000 barn i løpet av de tre årene krigen har herjet.

To gutter gråter ved siden av sin døde mor i Aleppo

To gutter gråter ved siden av sin døde mor i Aleppo. Hun ble drept av en tønne-bombe den 22. februar i år.

Foto: HOSAM KATAN / Reuters

Amnesty-rapport

Det er ikke bare i og rundt Aleppo syrere sulter. Denne uken kom Amnesty med en ny rapport om situasjon for de sivile i Yarmouk utenfor hovedstaden Damaskus, der de hevder at det blir begått forbrytelser mot menneskeheten. Yarmouk har vært beleiret siden desember 2012, og strømtilførselen ble kuttet i april i fjor.

– Livet i Yarmouk har utviklet seg til en desperat kamp mot sultedød for i underkant av 20.000 sivile som er fanget i en felle uten fluktveier, fortalte Ina Tin, seniorrådgiver i Amnesty International.

Les Amnesty-rapporten: «Squeezing the life out of Yarmouk: War crimes against besieged civilians».

Ifølge rapporten lider minst 60 prosent av personene i Yarmouk av underernæring. Folk har ikke spist frukt eller grønnsaker på månedsvis, og familier blir tvunget til å spise hunder og katter. Barn og eldre blir hardest rammet. 18 barn, flere av dem spedbarn, har mistet livet som følge av beleiringen.

SISTE NYTT

Siste nytt