Hopp til innhold

Krever at Norge tar imot 5000 Syria-flyktninger

I snart tre år har borgerkrigen i Syria krevd mer enn 140.000 menneskeliv og drevet flere millioner mennesker på flykt. Nå krever sentrale SV-politikere at Norge bidrar mer i den humanitære katastrofen.

Syriske flyktninger i Tyrkia

FN mener det er 2,5 millioner syrere har flyktet fra Syria siden krigen startet for 3 år siden. Nå mener SV det er på tide at Norge bidrar mer.

Foto: BULENT KILIC / Afp

Bård Vegar Solhjell

Bård Vegar Solhjell har tro på at Stortinget vil gå inn for å øke antallet flyktninger fra Syria til Norge.

Foto: NRK

I et representantforslag fra tre av SVs stortingsrepresentanter krever de nå at Norge øker antallet kvoteflyktninger fra Syria fra dagens 1000 til 5000.

Kan kommer raskt

– SV foreslår at Norge skal ta imot inntil 5000 flyktninger fra Syria. For millioner er på flukt i Syria, og mange av dem barn. Nabolandene tar imot mange, det gjør også flere europeiske land, og Norge må nå stille opp i kanskje den verste krigen verden har sett på mange år, sier Bård Vegar Solhjell til NRK.

Han vil sammen med Heikki Holmås og Karin Andersen levere et såkalt Dokument 8-forslag til Stortinget der de argumenterer for at Norge bør styrke arbeidet med å hjelpe syriske flyktninger mer aktivt.

– Vi tror en del kan komme allerede de første månedene og mange i løpet av 2014. For dessverre kommer behovet til å være stort i mange år fremover, og Norge burde være en del av en internasjonal dugnad, sier Solhjell.

Tre år lang krig

På lørdag går krigen inn i sitt fjerde år og mens det internasjonale samfunnet fortsatt er handlingslammet, øker tallene. Tallene på døde og sårede. Og tallene på flyktninger.

Nå er over 140.000 mennesker trolig drept, 50.000 av dem sivile og nærmere 8.000 av dem barn.

2,5 millioner syrere har flyktet fra landet, og ytterligere 6,5 millioner er på flukt inne i Syria, viser tall fra FN.

De felles forhandlingsløsningene mellom USA og Russland har stoppet helt opp og forholdet mellom supermaktene er på frysepunktet etter krisen i Ukraina.

Nå mener mange hjelpeorganisasjoner at verden har sviktet Syria og latt landet seile sin egen sjø. Det som en gang var et rikt kulturland er redusert til ruiner og desperate flyktninger.

– Ikke regjeringens politikk

I løpet av den nå tre år lange konflikten har militante islamister strømmet fra hele verden og har etter hvert tatt en ledende rolle i opprøret.

Det som tidligere var en samlet opposisjon mot den forhatte presidenten Bashar al-Assad fremstår nå som mer og mer splittet. Der kampene den siste tiden har vært rettet i like stor grad rettet mot den Al Qaida-tilknyttede opprørsgruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) som mot Assads styrker.

Midt oppe i dette lever mange millioner mennesker, mange av dem barn, i ekstrem fattigdom og i konstant frykt for sine liv.

Nå håper SV-politikerne at deres kolleger på Stortinget vil være med på å hjelpe flere.

– Det var ganske bred støtte da vi foreslo 1000 og jeg tror det er støtte for at vi skal ta imot flere. Det er en viktig forskjell nå i forhold til da vi satt i regjering og det er at vi nå står overfor en krig som kommer til å bli langvarig og vi i Norge har økonomisk mulighet til å hjelpe, sier Solhjell.

Men ikke alle er helt enig.

– Dette er ikke Regjeringens politikk. Flyktninger fra Syria skal prioriteres høyt, men vi må likevel være realistiske med hensyn til hvor mange overføringsflyktninger Norge kan ta imot, sier politisk rådgiver André Kolve i Justisdepartementet, som mener at Regjeringen vil vurdere å øke antallet overføringsflyktninger når asylanttilstrømmingen til Norge avtar.

SISTE NYTT

Siste nytt