Hopp til innhold

Lundestad: – Feil å ta inn Jagland i Nobelkomiteen

Tidligere direktør for Nobelinstituttet, Geir Lundestad, kritiserer i sin nye bok at Thorbjørn Jagland ble valgt som leder av Nobelkomiteen.

Thorbjørn Jagland vil ikke kommentere påstander i den nye boken til Geir Lundestad og ler når han blir spurt om påstander om at han har «brister i kunnskap».

Thorbjørn Jagland vil ikke kommentere påstander i den nye boken til Geir Lundestad og ler når han blir spurt om påstander om at han har «brister i kunnskap».

– Jeg kom etter hvert til at det var feil at Jagland ble valgt inn i Nobelkomiteen, skriver Lundestad i boken «Fredens sekretær» som kommer ut i morgen.

Han skriver at det var to grunner til at han mener at Jagland ikke burde vært valgt inn i Nobelkomiteen.

Geir Lundestad med boken innfelt

Geir Lundestad med boken som kommer ut i morgen, innfelt.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Svein Olsson / NTB Scanpix/NRK

– Jeg ble stadig sterkere overbevist om at tidligere norske stats- og utenriksministere ikke burde sitte i Nobelkomiteen. Minst like viktig var Jaglands rolle som generalsekretær i Europarådet, skriver Lundestad.

Som generalsekretær i Europarådet kunne han ikke legge seg ut med sentrale medlemsland.

Vladimir Putins pågående opptreden i nærområdene var et aktuelt tema, og Jagland kunne ikke delta i den vestlige kritikken av ham. Det var en binding et medlem av nobelkomiteen ikke burde ha, skriver Lundestad.

«Mislykket», «distre», «middels taler» og «usikker teft»

På flere punkter bruker Lundestad sterke ord i sin karakteristikk av Jagland:

  • Han kaller Jaglands prosjekt med Det norske hus i hans statsministertid for mislykket.
  • Han skriver at Jagland var svært distre og i flere år omtalte komitemedlem Inger-Marie Ytterhorn som Anne-Marie.
  • Jagland blir fremstilt som en middels taler med usikker teft for hva som passet seg. Lundestad beskriver blant annet en takke-for-maten-tale der Jagland fortalte flere dårlige vitser.

Ble rådspurt om Jagland

Lundestad var direktør for Nobelinstituttet frem til han gikk av før jul i fjor, mens Jagland ble valgt inn i komiteen i 2005.

Han forteller at Jan Egeland og Olav Akselsen var to andre sentrale nobelkomite-kandidater for Arbeiderpartiet da Jagland ble valgt inn.

I boken skriver Lundestad at han ble rådspurt, også av Jagland selv, før valget og at han da støttet opp om valget.

Først senere er han kommet til at det var feil å velge Jagland til komiteen.

NRK har vært i kontakt med Thorbjørn Jaglands kone og pressekontakt, Hanne Grotjord. Hun sier at Jagland ikke vil kommentere boken av hensyn til Nobelkomiteens integritet.

Obama og Lundestad

Geir Lundestad hilste på president Barack Obama under pristildelingen i Oslo rådhus 10. desember 2009.

Foto: POOL / Reuters

– Feil å gi til Obama

Nobelsekretæren var skeptisk til at Barack Obama fikk fredsprisen, mindre enn et år etter at han ble USAs president, men skriver at Jagland var entusiastisk.

Lundestad sier at Jagland hadde overraskende brister i sine kunnskaper.

Jagland begrunnet fredsprisen til Obama med at nedrustningsavtalen mellom USA og Russland reddet ABM-avtalen som forbød antirakettvåpen, men denne avtalen var blitt sagt opp av hans forgjenger George W. Bush.

Lundestad skriver at han forsøkte å gjøre Jagland oppmerksom på det, men nådde ikke fram.

Skrev Jaglands taler

Gro Harlem Brundtland advarte Lundestad mot Jagland.

– Han er dårlig på personalbehandling og kommer til å behandle sekretæren som en visergutt. Det skjedde aldri, sier Lundestad, som ble forundret over hvor lite Jagland selv skrev av sine nobeltaler. Byrden falt på sekretæren.

Han skriver også at medlemmene var irritert over at Jagland ga tips til media. Ikke om hvem som ville bli vinneren, men hint om i hvilken retning det bar.

Jagland avviste det, og gjorde i stedet Lundestad til syndebukk. Ifølge Lundestad.

I alle år har norske politikere solt seg i glansen fra vinnerne av Nobels fredspris. Men da Dalai Lama besøkte Norge i vår var det påfallende mange som hadde andre ting å gjøre. Brennpunkt har fulgt det politiske spillet rundt Dalai Lama-besøket. Mange spør hvor langt den norske regjeringen er villig til å gå for å blidgjøre kinesere. Et annet spørsmål er hvor stor innflytelse den norske nobelkomiteen skal ha på norsk utenrikspolitikk.

- I min første bok skal jeg skrive mye om den norske regjerings totale forvirring når det gjelder Nobels fredspris, sa Lundestad til NRK Brennpunkt. Dokumentaren handler om det politiske spillet rundt Nobels fredspris.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger