NRK Meny
Normal

– Rom for mer demokratisk prosess

Hongkongs øverste politiske leder Leung Chun-ying forsøker å komme demonstrantene i møte ved å si at den omstridte valgprosessen i byen kan gjøres mer demokratisk.

Hongkongs øverste leder Leung Chun-ying

Hongkongs øverste leder åpner for at nominasjonsprosessen kan bli mer demokratisk. Han har i dag møtt studentlederne for første gang etter at demonstrantene fremmet krav om frie valg.

Foto: TYRONE SIU / Reuters

Tirsdag møttes Leung og studentlederne som har ledet protestaksjonen i Hongkong de siste ukene, til sitt aller første møte.

– Det er rom for å gjøre nominasjonskomiteen mer demokratisk, sa Leung i forkant av møtet. Kommentaren er det første tegnet på en mulig innrømmelse fra Leung etter at demokratiaktivister har sperret av gater i den kinesisk-kontrollerte byen i mer enn tre uker.

Protester

Demonstrantene har protestert mot at Kina krever å forhåndsgodkjenne alle kandidater til valget i Hongkong i 2017. De mener komiteen vil luke ut kandidater Kina ikke ønsker. Demokratiforkjemperne har også krevd at Leung går av.

Lester Shum, nestleder for en av studentforeningene som står bak protestaksjonene, sa under møtet at studentene er lei av å bli fortalt at de må dempe reformkravene sine.

– Etter å ha blitt utsatt for tåregass og politiets batonger, kan innbyggerne i Hongkong bare håpe på at byens myndigheter åpent og ærlig vil løse problemene dere har skapt, sa Shum.

Demper forventningene

Men Hongkongs administrasjonssekretær Carrie Lam advarer demonstrantene om å ha for høye forventninger.

– Vi må se realiteten øynene. Hongkong er ikke et selvstendig land. Det er kun en spesiell administrativ region innenfor Kina, og vi må arbeide ut fra det rammeverket som Folkekongressen har satt opp, sier hun.

Møtet mellom myndighetene og studentlederne ble sendt direkte på TV og på store skjermer flere steder i byen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt