Hopp til innhold

Google advarer mot «statlig sponsede» nettangrep i Iran

Google opplyser at de har avdekket og stanset flere tusen såkalte phishing-angrep mot iranske epostadresser rett før valget.

Internett-kafé i Teheran

Internett-kafé i sentrum av Teheran.

Foto: Vahid Salemi / Ap

Søkemotorgiganten skriver i en pressemelding at de har registrert en betydelig økning i antall phishing-angrep i løpet av de tre siste ukene.

– I nesten tre uker har vi oppdaget og avverget en rekke epostbaserte phishing-angrep som hadde som mål å ta kontroll over kontoene til titusener av iranske brukere, sier Googles visepresident for sikkerhet, Eric Grosse.

Les også: Iran truer Google med søksmål

Phishing er en betegnelse på svindelforsøk på nett, der man «fisker» etter passord og andre personlige opplysninger ved å sende brukeren til falske netttsider.

Ifølge Grosse har brukerne mottatt en epost med en lenke til en nettside som hevder å drive med vedlikehold av kontoen.

Ved å klikke på lenka, vil man bli sendt til en falsk innloggingsside som ser ut som om den tilhører Google. Taster man inn brukernavn og passord, havner disse hos avsenderen, som dermed har full kontroll over epostkontoen.

– Tidspunktet og målene for angrepene tyder på at de er politisk motivert og knyttet til det iranske presidentvalget, sier Grosse.

Grosse ber iranske nettbrukere om å passe ekstra godt på kontoene sine for å unngå «statlig sponsede angrep».

Åtte kandidater godkjent

Fredagens valg er det første siden 2009, da president Mahmoud Ahmadinejad tok en kontroversiell seier. Valget førte til en rekke demonstrasjoner og beskyldninger om valgfusk.

Opposisjonen hevder at over 80 av støttespillerne deres ble drept i løpet av det påfølgende halvåret. Flere er dømt til døden, og mange sitter fortsatt i fengsel, skriver BBC.

To av kandidatene fra 2009, Mir Hossein Mousavi og Mehdi Karroubi, sitter fortsatt i husarrest.

I år var det 686 kandidater som registrerte seg til valget, men bare åtte har fått lov til å stille. De fleste er konservative, og støtter landets øverste leder, ayatolla Khamenei.

Les: Reformvennlig kandidat trekker seg
Les: Kjente navn utestenges fra valget

Valgmøte i Teheran

Støttespillere av presidentkandidaten Saeed Jalili samlet seg i Teheran onsdag.

Foto: Vahid Salemi / Ap

Nekter journalister visum

Myndighetene i Iran har også lagt strenge restriksjoner på dekningen av valget.

Organisasjonen Reportere uten grenser opplyste onsdag at svært få utenlandske journalister har fått visum, og mener iranske myndigheter ignorerer dem.

Journalister som har fått visum blir hindret i å bevege seg fritt rundt i Teheran, og blir nektet tilgang til politiske møter, skriver The Guardian. De har også forbud mot å kontakte familiene til opposisjonsmedlemmer og politiske fanger.

– De slipper til et par kjente journalister og TV-kanaler for å vise at de er åpne, men utestenger nesten alle andre som vil reise til Iran, sier Reza Moini i Reportere uten grenser.

– Frykter kritiske stemmer

Mohammad Hosseini

Mohammad Hosseini hevder myndighetene forsøker å luke ut spioner.

Foto: ATTA KENARE / AFP

Irans kulturminister Mohammad Hosseini sa i forrige uke at myndighetene vil granske 200 søknader fra utenlandske journalister for å luke ut «sionistspioner».

Spesielt britiske og amerikanske medier sliter med å få visum.

Visedirektør Rob Mahoney i amerikanske Committee to Protect Journalists mener myndighetene forsøker å tie i hjel kritiske stemmer.

– Det iranske regimet frykter enhver stemme som utfordrer den offisielle versjonen. De bruker forskjellige taktikker for å begrense internasjonale journalister, men resultatet er det samme. Iranske velgere blir nektet essensiell informasjon før fredagens avstemning, sier Mahoney.

SISTE NYTT

Siste nytt