NRK Meny
Normal

Iran truer Google med søksmål

Iranske myndigheter er rasende fordi Google ikke har merket av Persiabukta på sine kart.

IRAN-SYRIA/USA To match Interview IRAN-SYRIA/USA

Iranske myndigheter liker ikke at Google maps unnlater å navngi bukten mellom Iran og Den arabiske halvøy. – Google blir behandlet som et leketøy, sier talsmann for Irans utenriksdepartement, Ramin Mehmanparast.

Foto: CAREN FIROUZ / Reuters

Det var gjennom det statlige nyhetsbyrået IRNA at iranske myndigheter anklaget Google for å ha fjernet ordet «Persiabukta», skriver CNN.

– Google et leketøy

– Å leke med moderne teknologi i politiske saker er blant de nye knepene til Irans fiender. I denne saken har Google blitt behandlet som et leketøy, sa talsmann for Irans utenriksdepartement, Ramin Mehmanparast, på statlig TV torsdag.

Mehmanparast la til at «å utelate navnet Persiabukta, er å leke med følelsene og realitetene til det iranske folk ».

– Persiabukta aldri vært på Google

En talsmann for Google sa til britiske The Guardian at de ikke har fjernet navnet «Persiabukta» – fordi de aldri hadde satt det på i utgangspunktet. Slik er praksisen med mange andre geografiske områder på Google maps.

Persiabukta ligger mellom Den arabiske halvøy og Iran. Dersom du skriver inn «Persiabukta» i Google maps, viser resultatet deg vannområdet, men uten navn på. Nærliggende havområder som Omanbukta, Arabiahavet, Adenbukta og Rødehavet, er alle merket med navn.

Google markerer det området du søker etter med en «A». Til venstre for kartet står det at A-en befinner seg i Persiabukta, selv om navnet ikke står inne i kartet.

Artikkelen fortsetter under kartet

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Stridigheter rundt navnet

Irans sinne i denne saken har sitt utspring i en uenighet om hva man skal kalle den omstridte bukten, som grenser til flere land. Arabiske land hevder den heter Arabbukten, mens Iran altså vil at navnet skal lyde Persiabukta. Det er sistnevnte som er akseptert internasjonalt, selv om araberne av og til får gjennomslag.

For eksempel referer den amerikanske marinen offisielt til bukten som Arabbukten, noe som tidligere har ført til sterke protester.

I 2010 måtte Marinen gi et svar til tusener av sinte, pro-iranske innlegg på deres facebookside.

Gir uttrykk for sinne gjennom Facebook

«Vi er klar over den lange og stolte historien til det persiske folk» sa de den gang, og la til at navnet «Arabbukten» bare brukes av deres styrker. I andre sammenhenger som nautiske kart og publikasjoner, «brukes det historiske navnet Persiabukta».

Facebook samler nå også iranere over hele verden, som er misfornøyd med måten Google har opptrådt på. Minst ni sider på det sosiale nettverket er dedikert til saken, inkludert «Hey Google, put Persian Gulf back on the map» og «Boycott Google for removing Persian Gulf from the maps».

Dette er ikke første gang Google maps har vært i hardt vær. En feil i Googles karttjeneste førte i 2010 til at Nicaragua gjorde krav på en del av nabolandet Costa Rica:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt