NRK Meny
Normal

Trekker seg fra presidentvalget

Tre dager før presidentvalget i Iran, har den eneste av kandidatene som har vært regnet som reformvennlig, trukket seg fra valget.

Reza Aref

Tidligere visepresident Reza Aref trakk tirsdag kandidaturet sitt.

Foto: Ebrahim Noroozi / Ap

Reza Aref sa tirsdag at han ikke stiller til valget fredag etter råd dra den reformorienterte ekspresidenten Mohammad Khatami.

Aref opplyste på sin hjemmeside tirsdag morgen at han har fått
et brev fra Khatami der det heter at det ikke er hensiktsmessig at han stiller til valg.

– Han skrev at det ikke var klokt av meg å fortsette valgkampen, heter det i en uttalelse fra Aref som er lagt ut på hjemmesiden hans.

– I lys av Khatamis klare mening og erfaringene fra to tidligere presidentvalg erklærer jeg at jeg trekker meg, heter det videre.

Første valg siden 2009


Aref er blitt oppfordret til å inngå samarbeid med den moderate kandidaten Hassan Rohani, som fortsatt deltar i valgkampen. Rohani, en moderat islamsk geistlig, nevnes ikke i kunngjøringen fra Aref.

Presidentvalget denne uken er det første siden 2009, da Mahmoud Ahmadinejad ble gjenvalgt til vervet som statssjef.

Opposisjonen i Iran hevdet at Ahmadinejad svindlet til seg seieren, og striden om det påståtte valgfusket utløste flere måneder med protestaksjoner.

Ahmadinejad stiller ikke til valg i år ettersom han ikke har sittet i to presidentperioder.

– Over 30 valg siden 1979

Kandidatene ved presidentvalget må godkjennes av det mektige Vokterrådet, og de to mest omtalte kandidatene ble i mai nektet å stille til valg.

Talsmann ved den iranske ambassaden i Norge, Mohammad Javad Hosseini, sier til NRK at valget foregår innenfor demokratiske rammer.

– Hvis demokrati er å frihet til å ytre seg eller å delta og å la kandidatene komme til orde med sine synspunkter og la folket velge mellom forskjellige muligheter, så er det definitivt demokrati i Iran, sier Hosseini til NRK.

Talsmannen sier at de åtte presidentkandidatene har fått delta fritt i TV-debatter.

– Det iranske folket har en lang kulturell erfaring som har gjort at de har søkt demokrati og rettferdighet gjennom århundrer. Den iranske revolusjonen i 1979 gjorde demokratiet mulig, og siden har det vært over 30 valg på forskjellige nivåer, fra presidents- og parlamentsvalg til valg på bystyrer, sier Mohammad Javad Hosseini til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt