– Obamas far mishandlet meg

En av president Barack Obamas halvbrødre snakker nå ut om deres felles far, som han ble mishandlet av.

Mark Ndesandj, president Barack Obamas halvbror

Mark Ndesandj, USAs president Barack Obama sin halvbror.

Foto: Mike Clarke / Scanpix/AFP

USAs president Barack Obamas halvbror Mark Ndesandjo sa dette til pressen da han lanserte en halvt selvbiografisk bok i dag.

Fikk håp av Obamas seierstale

Forfatteren er sønn av president Obamas avdøde far og dennes tredje kone. Barack Obama senior skilte seg fra den kommende presidentens mor da Barack junior var to år gammel.

Ndesandjo bor i dag i Kina, og har skydd mediene siden forholdet hans til den amerikanske presidenten ble kjent i 2008.

USAs president Barack Obama

USAs president Barack Obama har også skrevet bok om faren, Barack Obama senior.

Foto: Scott Olson/Getty Images / Scanpix/AFP

Likevel, på lanseringen av romanen «Nairobi til Shenzen» fortalte han at en rekke av merkverdige hendelser - blant annet at hans bror ble valgt til president i USA - gjorde at han avfant seg med fortiden. Hans egen fortvilelse ble omgjort til håp da han så den nyvalgte president Obamas seierstale i Grant Park i Chicago på valgnatten i USA.

– Min far slo meg. Han slo min mor

– Jeg husker at jeg hørte skrikene hjemme. Jeg hørte min mors smerte. Som barn klarte jeg ikke å beskytte henne, forteller Ndesandjo.

Da Obama senior og moren skilte lag tok han navnet til morens nye mann, Ndesandjo. Faren husker han som full og mishandlende.

– Jeg kunne ikke huske noe godt om min far. I løpet av så mange år hadde jeg blitt kald.

– Min far slo meg. Han slo min mor, sier han.

Fra USA til Kina etter 11. september

Ndesandjos roman handler om en mann som tvinges til å konfrontere sine erfaringer som ung i Kenya og i USA etter at han kommer til Kina i etterkant av terrorangrepene mot USA den 11. september 2001.

Hans andre bok, som er en ren selvbiografi, vil bli utgitt i løpet av noen måneder.

– Jeg ønsker å fortelle min historie, ikke la noen andre fortelle den for meg, sier Ndesandjo.

De siste sju årene har Ndesandjo bodd i Shenzen i Kina, i nærheten av Hong Kong, og frem til nå har han avslått alle intervjuforespørsler. Av yrke er han opprinnelig ingeniør, men mistet jobben i USA før han dro til Kina. Han eier nå en kjede av restauranter i Shenzen, og han lærer foreldreløse barn å spille piano.

Vil presentere sin kone for presidenten

Han forteller også at han håper å besøke sin berømte bror i Beijing når Barack Obama kommer på statsbesøk senere denne måneden. De har møttes jevnlig i mange år, men nå ønsker han å introdusere sin kinesiske kone for presidenten.

Barack Obama senior skilte seg fra Stanley Ann Dunham, president Obamas mor, i 1964. Han fikk minst seks andre barni hjemlandet Kenya før han døde i en trafikkulykke i 1982.

President Obama kjente knapt faren, men han skrev om inntrykkene han hadde av ham i boken «Dreams from My Father» fra 1995. Obama legger ikke skjul på at faren var alkoholiker i boken.

Det er ikke kommet noen reaksjoner fra Det hvite hus etter boklanseringen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt