NRK Meny
Normal

– Obama og Putin avmålte, men enige om å fortsette dialog

NEW YORK (NRK) Selv om Putin og Obama er sterkt uenige om Assad-regimet, kan det gå mot militært samarbeid mellom USA og Russland i Syria.

Obama og Putin møttes under FN-møtet i New York

HÅNDHILSTE: Stemningen ble beskrevet som kald da Barack Obama og Vladimir Putin møttes for et kort håndtrykk foran pressen i FN-bygningen.

Foto: Andrew Harnik / Ap

Det var knyttet stor spenning til dette møtet som var det første mellom de to statslederne på to år. Syria-konflikten sto høyt på listen da USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin møttes i FN-bygningen i New York mandag.

Kjølig stemning

De to ble enige om å fortsette dialogen, men de er fullstendig uenige om hva som skal skje med Syria.

Flere kommentatorer har bemerket at kroppsspråket var alt annet enn vennlig da de to møttes. Hilseseansen skilte seg tydelig fra Vladimir Putins møter med Cubas president Raul Castro, Irans president Hassan Rouhani og Japans statsminister Shinzo Abe samme dag, hvor det var tydelige smil og god stemning å spore blant begge parter.

Etter 90 minutters samtaler med Obama, sa Putin at han ikke utelukker deltakelse i en militæraksjon med FN-mandat i kampen mot IS, sammen med vesten.

Putin: – Nyttig møte

Den russiske presidenten beskrev møtet som «nyttig» og sa at han er klar til å bedre forholdet til USA.

– Det er mange ting vi må gjøre. Vi har en mulighet til å jobbe videre med å løse felles problemer sammen, sa Putin.

De to har nå åpnet for at man skal begynne en prosess. De to utenriksministrene John Kerry og Sergej Lavrov skal fortsette samtaler. Det skal også holdes samtaler i Syria.

Mandag fremmet Russland et resolusjonsforslag for FNs sikkerhetsråd om å opprette en internasjonal militæroperasjon mot IS.

Uenighet om Assad

Selv om de to landene virker mer åpne for samarbeid i Syria-konflikten enn på lenge, er avstanden fortsatt stor i synet på Syrias president Bashar al-Assad og hans regime.

Ifølge en amerikansk tjenestemann skal Obama ha sagt til Putin under møtet at det ikke er mulig å skape stabilitet i Syria hvis Assad beholder makten.

Dette understreket også den amerikanske presidenten tidligere på dagen, da han talte til FNs hovedforsamling.

– Vi kan ikke gå tilbake til situasjonen slik den var før krigen. Vi må huske på hva som førte til denne tragedien: At diktatoren Bashar al-Assad reagerte på fredelige protester med vold og drap, sa Obama og la vekt på at et maktskifte i Syria er nødvendig for å få bukt med opprørsgruppen Den islamske staten (IS).

– Syria bør bestemme

Putin har på sin side vært tydelig på at han mener at man bør samarbeide med Assad i kampen mot ekstremistgruppen.

– Det syriske folket bør bestemme Assads skjebne, ikke Obama eller Frankrikes president François Hollande, sa Putin etter møtet med Obama.

Ifølge tjenestemenn tett på den amerikanske presidenten handlet halvparten av det 90 minutter lange møtet om Syria og den andre halvparten om Ukraina. Kommentarene fra de to presidentene i etterkant handlet i størst grad om konflikten i Syria.

Da møtet ble innledet var stemningen mellom de to statslederne tilsynelatende kald. Obama og Putin ga hverandre et kort håndtrykk foran de to landenes flagg før de fortsatte inn på et møterom.

Les også:

Putin vil ha bred antiterror-koalisjon

Norsk skepsis til Putins Syria-forslag

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt