Putin vil ha bred antiterror-koalisjon

Russlands president Vladimir Putin tok i sin tale til FNs hovedforsamling til orde for å bekjempe terror med en bred internasjonal koalisjon av samme type som nedkjempet nazistene under annen verdenskrig.

Putin talte til FNs hovedforsamling

Russlands president Vladimir Putin tok til orde for en bred koalisjon mot terror da han talte i FN.

– Vi må danne en bred internasjonal koalisjon mot terrorisme. På samme måte som koalisjonen mot Hitler kan den forene alle som kjemper mot dem som er like fulle av hat og ondskap som nazistene var, sa Putin i sin tale i FN.

President Vladimir Putin

President Vladimir Putin hørte på talen til den kinesiske presidenten ved hjelp av simultanoversettelse før han selv gikk på talerstolen.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Det er første gang på et tiår Putin taler til FN og han var innom en rekke områder, som krisen i Ukraina og klimautfordringene.

Størst oppmerksomhet var på forhånd knyttet til hva Putin ville si om Syria og hvordan borgerkrigen der skal håndteres.

Sender våpen

Den siste tiden har Russland sendt store mengder våpen til Assad-regimet og Putin sa at Vesten gjorde en «enorm feiltakelse å ikke samarbeide med Syrias regjering».

Vi må innse at det bare er styrkene til president Assad og den kurdiske militsen som virkelig kjemper mot terroristene, sa Putin i talen.

Putin mener at vesten må ta en del av skylden for at IS har blitt så store

La skylden på Vesten

I talen ga Putin Vesten mye av skylden for krisen i Syria. Han anklaget landene som deltok i angrepene i Irak og Libya for å ha lagt forholdene til rette for terrorismen som har utviklet seg.

– Jeg kan ikke la være å spørre de som har skapt denne situasjonen ser dere nå hva dere har gjort? Men jeg vet ikke om jeg får noe svar. Det er nå klart at det maktvakuumet som er skapt i Midtøsten og i Nord-Afrika ble fylt med terrorister, sa Putin.

Han viste til at IS er fylt med irakiske soldater som ble kastet på gaten etter den USA-ledede invasjonen, og at kaoset i Libya oppsto etter den Nato-ledede operasjonen i landet. Putin sier operasjonene har ført til anarkistiske stater i regionen.

FNs hovedforsamling

Ikke et sete var ledig da president Barack Obama talte til hovedforsamlingen.

Foto: KENA BETANCUR / AFP

USA åpner for å samarbeide

Bare minutter før Putins tale til hovedforsamlingen hadde USAs president Barack Obama holdt sin tale.

President Barack Obama

President Barack Obama under sin tale til FNs hovedforsamling.

Foto: John Moore/Getty Images / AFP

Han sa at USA kunne være villig til å samarbeide for å finne en løsning på konflikten i Syria.

– USA er rede til å samarbeide med alle land, inkludert Russland og Iran, for å løse konflikten, sa Obama i talen.

Det er første gang Obama har sagt seg villig til å samarbeide med Russland og Iran om Syria.

Han beskrev den syriske presidenten Bashar al-Assad som en tyrann, og sa at «alternativet er enda verre» ikke er en løsning på en krise som har kostet over 250.000 mennesker siden krigen begynte i 2011.

– Vi må innse at etter så mye blod og ødeleggelse kan man ikke gå tilbake til situasjonen slik den var før krigen, sa Obama som likevel var forsiktig med å si rett ut at en løsning må innebære at Assad forsvinner.

Senere i kveld skal Obama og Putin møtes i New York for samtaler. Det blir det første møtet mellom de to på nesten ett år.

SISTE NYTT

Siste nytt