Hopp til innhold

Norsk skepsis til Putins Syria-forslag

NEW YORK/OSLO (NRK): President Putins forslag om å bekjempe de ekstreme islamistene i IS får en lunken mottakelse av den norske regjeringen.

Erna Solberg forteller om sine tanker etter at Putin holdt tale for FNs hovedforsamling

Både statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende er til stede under ukens møter i FNs hovedforsamling og hørte i formiddag talen til Russlands president Vladimir Putins.

I talen tok Putin til orde for å sette sammen en bred internasjonal koalisjon for å bekjempe IS.

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg

Foto: Tove Bjørgaas / NRK
Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Samtidig gjorde Putin det klart at for ham er det viktig å støtte regimet til den syriske presidenten Bashar al-Assad.

– Vi må innse at det bare er styrkene til president Assad og den kurdiske militsen som virkelig kjemper mot terroristene, sa Putin i talen.

Stor uenighet om Assad

Putin får ingen støtte av den norske regjeringen når han vil støtte president Assad.

– Jeg mener det ikke er mulig å se for seg en langsiktig løsning der ikke Assad er fjernet, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

Hun ser det likevel som positivt at den russiske presidenten engasjerer seg i konflikten, men mener at han må vise det i handling.

– Hvis det engasjementet Putin viser for å bekjempe IS er ekte og virkelig, så må han også være med på å finne et system og en regjering i Syria som kan fungere, sier Solberg.

Utenriksminister Børge Brende er enda tydeligere i kritikken av Putin. Brende sier at selv om man må ta det Putin sier på alvor, så tror han at russerne har skjønt at regimet til Assad ikke er noe å satse på.

– Jeg tror at Russland nå innser at etter fire år må vi fase ut Assad og få på plass en inkluderende regjering. Uten å få på plass en slik regjering greier vi ikke å bekjempe IS og ekstremisme, sier Brende.

Kritiserte Vesten

Jens Stoltenberg

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er også til stede under møtene i FN.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

I talen brukte Putin sterke ord og ga Vesten mye av skylden for at terroren har fått vokse frem i Syria.

Han viste til at IS er fylt med irakiske soldater som ble kastet på gaten etter den USA-ledede invasjonen, og at kaoset i Libya oppsto etter den Nato-ledede operasjonen i landet.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg avviser overfor NRK kritikken fra Putin og sier at det er toner man lenge har hørt fra Russland.

– De har hele tiden kritisert Vesten og Nato på et helt uriktig grunnlag. For eksempel så forsøkte han igjen å skape et inntrykk av at land er tvunget inn i Nato. Det er helt feil. Det er demokratiske land som selv har valgt på suverent grunnlag hva slags sikkerhetspolitisk allianse de ønsker å være en del av, sier Stoltenberg til NRK.

– Og det er jo nettopp det frie valget Russland prøver å nekte andre land. Og det ser vi spesielt i Ukraina, avslutter han.

SISTE NYTT

Siste nytt