– Ny lov kan koble Russland fra internett

Russland vil tvinge selskaper som Google og Facebook til å lagre informasjon på servere i Russland. – Absurd, sier IKT-direktør Torgeir Waterhouse.

Kart over Russland med kryss over ulike sosiale medier

Flere selskaper som påvirkes kritiserer Russland for å hjelpe sikkerhetstjenesten i landet til å overvåke kommunikasjon på nettet.

Foto: Montasje/Grafikk: Scanpix/Colourbox/NRK

I dag iverksetter Russland en ny lov som innebærer at internettselskaper må flytte data om russiske borgere, til russiske servere, ellers risikerer de å bli blokkert fra nettet.

Russland utvider dermed sin kontroll av internett og borgere. Lovendringen tvinger selskaper fra hele verden som samler eller behandler personopplysninger til å lagre informasjonen på servere plassert Russland, skriver Financial Times.

I tillegg sier loven at utenlandske selskaper ikke skal eie mer enn 20 prosent av russiske medier.

– De bygger en digital mur

Torgeir Waterhouse

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge.

Foto: Pressebilde / IKT Norge

– I praksis betyr det at dersom tjenester som Facebook, Google eller norske tjenester skal være tilgjengelige for russere, må servere være plassert i Russland. Aktører som ikke er russiske må opprette næringsaktivitet i Russland for å være tilgjengelige, sier Torgeir Waterhouse i IKT Norge til NRK.

Han sier Russland har laget et lovverk som åpner for å koble Russland fra internett og sikre at russere bare har tilgang på informasjon som finnes i Russland.

– De kaller det sikkerhet og personvernlovgivning. Det er egentlig ganske absurd. Dette undergraver hele grunnprinsippet om det frie og åpne nettet hvor vi som mennesker tar i bruk tjenester og informasjon rundt i verden der det er publisert og gjort tilgjengelig slik vi selv ønsker, sier han.

– De vil overvåke

Flere selskaper som påvirkes kritiserer Russland for å hjelpe sikkerhetstjenesten i landet til å overvåke kommunikasjon på nettet.

– Det har ingenting å gjøre med beskyttelse av datainformasjon, slik de sier. De vil at utenlandske selskaper skal sette sine servere på russisk territorium fordi de vil ha tilgang til informasjonen, sier Andrei Soldatov, forfatter av den kommende boken The Red Web som handler om dataovervåkingen i Russland.

Lovendringen er vag og bred, men gir Russland muligheten til å blokkere uønskede internett-tjenester og bøtelegge dem, skriver Financial Times.

SISTE NYTT

Siste nytt