NRK Meny
Normal

– Mulighetene for å overleve svekkes drastisk etter to døgn

Hjelpeorganisasjonene strømmer til Nepal, og må kjempe mot klokken for å redde mennesker som er fanget i ruinene av sammenraste bygninger. Det tar trolig flere uker før man får en oversikt over skadeomfanget etter jordskjelvet.

Nepal

Politiet søker i ruiner i Katmandu etter overlevende.

Foto: CHINA STRINGER NETWORK / Reuters

– Det vil ta lang tid å få en oversikt. I Nepal er det mange mennesker og mange isolerte landsbyer. Bare i Katmandu-dalen er det 1,5 millioner mennesker, sier Halvor Fossum Lauritzen.

Han er tidligere utenlandssjef i Røde Kors og jobber nå med utvikling av fornybar energi i utviklingsland for Statkraft. Han tror det er kaotiske tilstander i hovedstaden Katmandu etter jordskjelvet.

– Nepal er et av verdens fattigste land, de har gjennomgått en vanskelig borgerkrig, og de har en skjør regjering. I tillegg er det fysiske vanskeligheter, i Katmandu er det trange gater og vanskelig å komme til.

– Katmandu er i utgangspunktet en kaos-by. Det er nok mye verre nå, sier han.

– Haster for dem som ligger i ruinene

Halvor Fossum Lauritzen

Tidligere utenlands- og beredskapssjef i Røde Kors Halvor Fossum Lauritzen.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Den tidligere utenlandssjefen sier tiden renner ut for dem som ligger i ruinene.

Mulighetene for å finne overlevende svekkes drastisk etter to-tre døgn, sier han.

– Folk har overlevd ni-ti døgn i ruiner, men da har de hatt tilgang på noe vann og har hatt godt med luft. Dette avhenger av temperaturer, hvilken fysisk form de er i, og om de har tilgang til vann, sier Lauritzsen.

Det norske søk- og redningsteamet Norsar, som består av 40 personer fra Norske Redningshunder, Oslo brann- og redningsetat og helsepersonell fra Oslo universitetssykehus, gjorde i går de siste forberedelsene før de skulle fly til Nepal.

Også flere andre land har sendt mannskap og redningshunder.

Røde Kors samlet inn 8,4 mill

Myndigheter og humanitære hjelpeorganisasjoner fra hele verden bidrar med nødhjelp.

Mange norske er godt i gang med å samle inn penger og sende utstyr og folk til Nepal.

Røde Kors har samlet inn 8,4 millioner til jordskjelvinnsatsen siden lørdag, kommunikasjons og markedsdirektør i Røde Kors Øystein Gjærum.

SOS-barnebyer har mottatt 3,5 millioner kroner fra nordmenn til Nepal.

– Det har vært en fantastisk respons. Folk er veldig engasjerte i denne saken, og deler mye på sosiale medier. De fleste har donert penger via SMS, sier Synne Rønning informasjonssjef SOS-barnebyer Norge.

Dødstallet opp i 3.218

Dødstallet ble i dag oppjustert til 3.218, mens tallet på skadde ble hevet til hele 6.538 mennesker, som er det verste i landet på 81 år.

I tillegg har rundt 90 mennesker mistet livet i nabolandene, inkludert India og Kina.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt