– Mokhtar Belmokhtar drept i Mali

Mokhtar Belmokhtar, mannen bak gisselaksjonen mot In Aménas i Algerie, er drept, ifølge en talsmann for Tsjads væpnede styrker.

Mali

Mokhtar Belmokhtar var tidligere en del av AQIM-nettverket, nå skal han ha blitt drept av militære styrker fra Tsjad.

Foto: REUTERS TV / Reuters

– Lørdag den 2. mars klokken 12 gikk militære styrker fra Tsjad til en militæraksjon i Nord-Mali og ødela en terroristbase. Flere terrorister ble drept i angrepet, deriblant deres leder Mokhtar Belmokthar, sier Sacharia Gobongue, talsmann for Tsjads væpnede styrker.

Generalen kom med opplysningen om Belmokhtars død i en uttalelse som ble lest opp på nasjonalt fjernsyn i Tsjad, men ingen andre kilder har bekreftet at den enøyde algerieren er drept.

Tsjadiske soldater deltar for tiden i en flernasjonal styrke som kjemper mot islamister nord i landet.

– Dette vil være et prestisjenederlag for terrornettverket i Nord-Afrika, men Belmokthar og Abou Zeid, som ble drept i går, vil nok raskt erstattet av andre, sier historiker Knut Vikør til NRK.no.

Hjernen bak In Amenas-aksjonen

Belmokhtar regnes som hjernen bak gisselaksjonen mot gassanlegget i In Amenas i Algerie der 40 ansatte fra en rekke land ble drept, deriblant fem nordmenn. Angrepet ble innledet 16. januar. Og tok senere i et videoopptak på seg ansvaret for aksjonen.

– For de etterlatte vil nok dette kunne markere et slags punktum siden han ble knyttet så tett til aksjonen. Dette blir dermed en avslutning for dem, sier Vikør.

Belmokhtar, var tidligere en del av AQIM-nettverket, som står for «Al Qaida In Maghreb» (AQIM). Maghreb er en betegnelse på landene Vest-Sahara, Marokko, Algerie og Tunisia, og til dels også Libya og Mauritania.

Og har deltatt i militante islamske gruppers kamp mot regjeringen i Algerie siden 1993.

Han reiste til Afghanistan i 1991 for å kjempe på islamistenes side mot regimet som var innsatt av russerne etter at de dro seg ut av landet.

Det siste tiåret har Belmokhtar stått bak en serie kidnappinger av utlendinger i Sahara, og fått et rykte som en av de mest fryktløse jihadist-lederne i Sahara, men er også blitt kjent for å være en av lederne i en omfattende sigarettsmuglingsoperasjon i området.

Andre på to dager

Dette vil være den andre store terrorlederen som blir drept av Tsads væpnede styrker på to dager. I går bekreftet nemlig presidenten i landet av islamistlederen Abdelhamid Abou Zeid ble drept i kamper i Mali.

Zeid har vært kjent som en av de mest hensynsløse lederfigurene i AQIM.

Ifølge islamister og stammekilder ble Abou Zeid og rundt 40 andre krigere drept i kamper ved foten av Ifoghasfjellene i det nordlige Mali. Tsjad har deltatt i kampene ved siden av franske og maliske styrker.

SISTE NYTT

Siste nytt

Det er 90 år siden Rios de Janeiros berømte Kristus-statue ble innviet.

Rios største kjendis fyller år

Kristus-statuen i Rio er Brasils mest berømte landemerke. Så selvsagt må det feires når den fyller 90.