Hopp til innhold

– Jeg vet hvordan de har det

Rødby (NRK): – Jeg kjenner godt følelsen av å komme til et land der man er fullstendig fremmed, sier Amir Al-Amier. Flyktningmottakene i Danmark rennes ned av folk som vil hjelpe.

Vil hjelpe til

Amier Al-Amier fylte bilen sin med klær for å gi til flyktningene som kommer til Rødby i Danmark.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Amier Al-Amier har stappet bilen full av klær og parkerer utenfor idrettshallen i Rødby, som er gjort om til et flyktningmottak. Sammen med kona Abeer og to barn på fem og sju år vil han vise sin støtte til de mange flyktningene som har kommet til Danmark siden helgen.

– Det minste man kan gjøre som dansk statsborger er å donere det man kan, sier Amier til NRK.

Mange vil gi klær og mat

Det hoper seg opp med klær utenfor det midlertidige asylmottaket i Rødby.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Han kom som kom selv til Danmark som flyktning i 1992. Han flyktet fra Irak til Syria i 1980, og kom til landet i 1992. Med buss, akkurat som flyktningene som kommer i dag, sier han.

– Jeg kom med min mor og far og mine tre søsken, så jeg kjenner godt følelsen av å komme til et land der man her helt fullstendig fremmed.

Flyktningene får mer enn de kan håndtere

Det er tidvis kaotisk utenfor idrettshallen i Rødby som fungerer som midlertidig asylmottak for alle flyktningene som kommer fra Tyskland via ferjen og tog fra Puttgarden.

En gruppe på minst 100 mennesker står utenfor, mange med plakater til støtte for flyktningene. Det kommer bil på bil fullastet med mat, drikke, og klær. Noen får slippe inn forbi politisperringene med det, andre må bare levere det utenfor. Det er simpelthen for fullt der inne.

Vil gi klær

Didde Jacobsen protesterer mot regjeringens asylpolitikk.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

– Jeg kommer for å vise at vi er riktig mange mennesker av ulik form og farge som ønsker flyktningene velkommen, sier Didde Jacobsen.

Tar i bruk skole

Anslagsvis 2000 flyktninger er kommet til Danmark siden i helgen. Og flere er på vei. I Rødby må myndighetene ta i bruk en skole for å håndtere alle som kommer fra Tyskland.

I Danmark får flyktningene valget mellom å søke asyl, eller bli fraktet tilbake til Tyskland. Men de fleste vil videre til Sverige.

Politi sperrer asylmottaket

Politiet passer på at ingen flyktninger forlater idrettshallen i Rødby.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Mandag toppet det seg med minst 300 flyktninger som stakk av fra politiet og begynte å gå på motorveien mot København og Danmark. Nå har politiet en strengere linje.

Ønsker strengere grensekontroll

Mange dansker ønsker seg en strengere grensekontroll.

– Nå må regjeringen vise styrke. Schengen-samarbeidet har brutt sammen. Flyktningene som strømmer inn i Europa nå, får uhindret tilgang også til Danmark, sier Kristian Thulesen Dahl, leder i Dansk Folkeparti til Danmarks radio.

Dansk Folkeparti har støtte også fra De Konservative. Men de fleste politiske partier i Danmark avventer hva EU gjør for å takle den pågående flyktningkrisen.

I valgkampen var det stor enighet om å vise "fasthet" i innvandrings- og asylpolitikken. Danske myndigheter har også satt i verk en annonsekampanje i land i Midtøsten der det blant annet heter at pengestøtten til flyktninger i Danmark nå er halvert.

– Det er litt grotesk og usmakelig at vi ikke gjør mer enn det vi gjør. Det er jo ikke mer enn 70 år siden danskene satte sitt liv på spill for å redde jøder i Tyskland, sier Amier Al-Amier mens han leverer sekk på sekk med klær til flyktningene.

SISTE NYTT

Siste nytt