Hopp til innhold

13 palestinere drept i nye angrep: – Israels angrep styrker Hamas

Israels militæroperasjon mot Gazastripen er på sjuende dagen. De kraftige motangrepene mot Gazastripen vil styrke Hamas' oppslutning, mener Midtøsten-ekspert, Nils Butenschøn.

FN-skole

INTERNE FLYKTNINGER: Palestinere som flyktet fra grensebyen Beit Lahiya har søkt tilflukt på en FN-skole i Gaza by. I helga slapp Israel flygeblader over de nordlige områdene på Gaza der det stod at innbyggerne måtte evakuere umiddelbart. Deres eneste valg var å reise sørover på den blokkerte kyststripen.

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters

Legen Erik Fosse, som jobber på Shifa-sykehuset i Gaza by, beskriver en forholdsvis rolig søndagskveld på den blokkerte kyststripen. Men i nattestimene begynte smellene å ta seg opp igjen.

I løpet av natten har 13 palestinere blitt drept i israelske luftangrep på Gazastripen, melder AFP.

Igjen har Israel bombet hus i kampen om å straffe og kneble organisasjonen Hamas.

– Det som skiller denne konflikten fra krigshandlingene i 2009 er at nesten fra første stund har Israel bombet hus, sier Fosse, og forteller at personer blir revet i stykker i slike luftangrep og sjelden overlever.

Flere organisasjoner anklager Israel for å bryte folkeretten. De får stadig mer tyngde i sine anklager nå som FNs rapport viser at 80 prosent av de drepte, siden militæroperasjonen startet forrige tirsdag, er sivile.

Siden militæroperasjonen startet forrige uke har mer enn 170 palestinere blitt drept, og mer enn 1200 skadd. FN slår fast at 80 prosent av de drepte er sivile. Minst 36 av dem er barn.

Boliger angrepet i natt

Rundt 17 000 palestinere på den blokkerte kyststripen har søkt tilflukt i FN-skoler etter at innbyggerne i nord ble bedt om å evakuere over helgen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Iftar på Gaza

IFTAR: En palestinsk familie bryter fasten på slutten av dagen og har Iftar-måltidet på en FN-skole. De er blant 17 000 palestinere som over helgen har søkt tilflukt etter at innbyggerne nord på Gazastripen ble bedt om å evakuere.

Foto: MOHAMMED ABED / Afp

På Gazastripen er det ingen bomberom som innbyggerne kan gjemme seg i, og palestinerne må få tillatelse av et strengt sikkerhetsregime for å forlate stripen.

Ifølge den israelske hæren (IDF) har Hamas sendt rundt 20 raketter inn i Israel i natt. Så langt i konflikten har ingen israelere blitt drept. Mange av rakettene mot Israel blir stanset av deres høyteknologiske forsvarsskjold, Iron Dome. 7 av rakettene som ble skutt mot Israel i natt ble stanset av dette forsvarsskjoldet. De tolv resterende traff åpne landskap, skriver The Times of Israel.

Israel svarte med 40 angrep mot det de kaller «militære mål». Blant målene som ble angrepet var en moské som ifølge IDF skal ha blitt brukt som våpenlager for Hamas.

Artikkelen fortsetter under bildet

Gazastripen

En palestinsk mann ser på vraket av en bil etter det politiet sier var et israelsk luftangrep som også ødela et hus i nærheten.

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters

I morgentimene ble tre av Hamas' militære fløys treningsanlegg som ligger rundt den blokkerte kyststripen angrepet, men ingen skal ha blitt drept, melder medisinpersonell og øyevitner til AFP.

Men Israel traff også bygninger i Gaza by, Deir el-Balah sør på Gazastripen, og Jabaliya i nord. Et ukjent antall personer ble skadd.

Det ble også rapportert om bombing i Beit Lahiya, nord på stripen der Israel slapp flygeblader lørdag og søndag med advarsel om å evakuere umiddelbart.

Ifølge eksperter vil ikke de militære angrepene mot Hamas føre til fred mellom palestinerne og Israel.

– Hamas' støtte blant befolkningen på Gazastripen har blitt svekket de siste årene. Men folket ser på Israels aksjoner som alt for kraftige i forhold til hva Hamas har utført. Det styrker Hamas, sier Nils Butenschøn til NRK.

Nils Butenschøn

Professor ved Norsk senter for menneskerettigheter ved UIO, Nils Butenschøn, tror Hamas blir styrket av de kraftige motangrepene fra Israel.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Det er seniorforsker ved Nupi, Kari Karamé, enig i.

– Etter å ha fulgt denne konflikten i mange år, så kan jeg ikke se at Israel oppnår bedre sikkerhet ved å angripe Gazastripen og videreføre blokaden, sa Kari Karamé til NRK i forrige uke.

Ban Ki-moon sier at altfor mange sivile har mistet livet i operasjonen som startet forrige tirsdag. FNs rapport viser at 80 prosent av palestinerne som har blitt drept siden operasjon Protective Edge er sivile.

– Israel bryter folkeretten

Genèvekonvensjonen beskriver hvordan sivile skal beskyttes i krigstid. 21 prosent av de sivile som er drept på Gazastripen siden forrige tirsdag var mindreårige. Dette får FNs Sentrale humanitære samordningsenhet, OCHA, til å stille spørsmål ved Israels respekt for folkeretten og Genèvekonvensjonen.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer drapene på sivile og ber Israel skrinlegge eventuelle planer om en bakkeinvasjon.

– Altfor mange sivile palestinere er drept, og en israelsk bakkeinvasjon vil uten tvil øke dødstallene og forverre de sivile lidelsene på Gazastripen, sier Ban.

Israelsk media rapporterte at møtet i Knesset med statsminister Netanyahu søndag endte uten en beordret bakkeinvasjon. Det har vært ventet en bakkeinvasjon siden IDF kalte inn 40 000 reservesoldater og uttalte at de forbereder seg på en mulig bakkeinvasjon.

Abbas FN

BER OM HJELP FRA FN: Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas gir FNs spesialkoordinator for Midtøstens fredsprosess et brev under et møte på Vestbredden søndag. I brevet ber Abbas FNs generalsekretær om at staten Palestina får FNs internasjonale beskyttelse.

Foto: ABBAS MOMANI / Afp

– Jeg føler et ansvar overfor palestinerne som, særlig på Gazastripen, altfor lenge har blitt nektet den følelsen av frihet og verdighet de fortjener, heter det videre i kunngjøringen.

Den israelske organisasjonen B'Tselem anklager Israel for å bryte folkeretten når de angriper hjemmene til Hamas-aktivister på Gazastripen. Også Røde Kors stiller spørsmål ved om Israel bryter folkeretten i sine angrep. Organisasjonens søsterorganisasjon på Gazastripen ble truffet i angrep forrige uke.

– For at privatboligen til medlemmer av Hamas eller andre væpnede grupper skal være legitime, militære mål, må det israelske forsvaret påvise at huset direkte har bidratt til organisasjonens aktivitet og at Israel vil ha militær fordel av at det rammes, slår den israleske organisasjonen B'Tselem fast.

Egypt, USA, Qatar og palestinske myndigheter har alle vært inne og forsøkt å megle frem en våpenhvile. Men Netanyahu viser ingen tegn til å trappe ned. Tvert imot sa han søndag at militæret treffer Hamas med «økende styrke».

John Kerry ringte Netanyahu igjen på søndag i et nytt tilbud om å bistå i å forhandle frem en våpenhvile.

Flere angrep fra Libanon

Søndag skal også raketter fra Syria truffet den israelskokkuperte Golanhøydene, men det er ikke meldt om skadde eller drepte. AFP skriver at Israel svarte med å angripe flere militære mål i Syria.

Ifølge libanesiske sikkerhetsstyrker skal nye raketter ha blitt skutt fra Libanon og inn i Nord-Israel i dag.

Men Israel uttrykker liten bekymring for disse rakettene, og sier at de var forberedt på angrep fra små palestinske grupper som sympatiserer med Hamas, skriver AFP.

Palestiner drept på Vestbredden

Natt til mandag ble en palestiner skutt to ganger av israelske styrker. Ifølge øyevitner Reuters har vært i kontakt med skal 21-åringen ha kastet steiner mot israelske soldater.

Flere titalls palestinere ble i tillegg pågrepet av israelske styrker på Vestbredden og i Øst-Jerusalem natt til mandag, ifølge aktivister.

Fem av Hamas' jurister i Nablus og Jenin er blant de arresterte, sier palestinske tjenestemenn til AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt