Hopp til innhold

Forsker som oppdaget ebola ser ingen grunn til panikk

Professor Peter Piot som oppdaget ebolaviruset i 1976, sier han ikke frykter en alvorlig epidemi utenfor Vest-Afrika. – Jeg ville ikke vært redd for å sitte ved siden av en smittet på t-banen, med mindre han kaster opp på meg, sier Piot.

Peter Piot

Professor Peter Piot var den første som identifiserte ebola-viruset i 1976 sammen med en gruppe forskere. Han minner om at overføring av viruset krever nær kontakt med en smittet person.

Foto: LEON NEAL / Afp

Forskeren som var med på å oppdage ebolaviruset i 1976 sier sannsynligheten er liten for at ebolautbruddet i Vest-Afrika utløser en stor epidemi utenfor regionen.

Piot sier også at han gladelig kunne sittet ved siden av en ebola-smittet på tuben i London. Uten å være bekymret.

– Jeg ville ikke vært redd for å sitte ved siden av en smittet på t-banen, med mindre han kaster opp på meg, eller setter seg på meg. Dette er en infeksjon som krever veldig nær kontakt, sier Peter Piot til nyhetsbyrået AFP.

Ebola er svært smittsomt, men smitten overføres kun via direkte kontakt med syke personers blod eller andre kroppsvæsker.

Selv om noen bærer med seg ebola-viruset om bord i fly fra Vest-Afrika til andre deler av kontinentet, Europa eller USA, tror ikke Piot at det vil gi opphav til en stor epidemi, slik mange frykter.

– Jeg er ikke bekymret for at det sprer seg i befolkningen, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ebola

Medisinsk personell i Foya i Liberia bærer en person som har mistet livet som følge av ebola.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Frykt driver viruset

Piot er i dag direktør ved prestisjetunge London School of Hygiene and Tropical Medicine og var tidligere leder for FNs aidsorganisasjon UNAIDS, hvor han samarbeidet med blant andre kronprinsesse Mette-Marit. Piot har bred erfaring fra feltet og en imponerende CV.

Piot sier til AFP at panikk og mistillit til myndighetene i Vest-Afrika har bidratt til det som nå karaktiseres som verdens største ebola-utbrudd.

Siden mars har det vært 1201 saker knyttet til ebola, og 672 dødsfall som følge av det i Vest-Afrika, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

– La oss ikke glemme at landene i Vest-Afrika kommer fra tiår med borgerkrig. Liberia og Sierra Leone prøver nå å bygge seg opp igjen. Derfor er det mistillit til myndighetene, kombinert med fattigdom og veldig dårlige helsetjenester. Jeg tror det er forklaringen på hvorfor vi har dette utbruddet nå, sier Piot.

Helsetjenesten er dårlig utstyrt og mangler ofte beskyttelsesutstyr som hansker, legger han til.

Forsket på blodet til død nonne

Som 27-åring, like etter at han hadde fullført medisinstudiene ved Universitetet i Ghent i Belgia, bidro Piot til å identifisere det dødelige viruset. Han jobbet på et laboratorium i Antwerp da de mottok en blodprøve fra en død katolsk nonne med kurerpost fra Zaire, i dag republikken Kongo.

Fra blodet isolerte de et virus som senere ble bekreftet til å være ebola.

Senere dro han til Yambuku, en landsby i Zaire, hvor en epidemi hadde brutt ut.

– Folk ble knust, for i noen landsbyer døde en av åtte personer, sier han.

– Jeg var redd, men jeg var 27 år, så jeg trodde jeg var uovervinnelig, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Peter Piot

Belgiske Peter Piot er mest kjent for å være den første som identifiserte ebola-viruset og for sin forskning på hiv og aids.

Foto: LEON NEAL / Afp

– Sanitetsforhold årsak til flere utbrudd

Da de forsket på det nyoppdagede viruset på 70-tallet, la de merke til at infeksjonene var hyppigst utbredt blant kvinner mellom 20 og 30 år. Det viste seg at viruset ble spredd gjennom en håndfull nåler som ble brukt om igjen, og om igjen i injeksjoner på gravide kvinner.

Det var også tegn til at folk ble smittet i forbindelse med begravelser.

– Som i enhver kultur blir de døde tatt hånd om og vasket før de begraves, men du gjør dette uten hansker. De som døde av ebola er dekket av viruset, på grunn av oppkast, diaré og blod, sier Piot.

– Det er slik vi får nye utbrudd, og det er nettopp dette som skjer i Vest-Afrika nå, sier Piot.

– Det er klart at nye viruser vil dukke opp hele tiden og ebola vil komme igjen, forhåpentligvis ikke i like stor skala som nå, sier Piot.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ebola-virus

Elektronmikroskopbilde av et ebolavirus levert av USA senter for sykdomskontroll og prevensjon (CDC).

Foto: CDC / Ap

Ingen reiserestriksjoner til Norge

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er det liten risiko for at viruset kan komme til Norge, men helsemyndighetene følger nøye med på det pågående utbruddet av ebola i Vest-Afrika.

Utbruddet er alvorlig på grunn av størrelse og dødeligheten av sykdommen, skriver FHI på sine nettsider.

FHI mener likevel det ikke er grunnlag for å fraråde å ta imot reisende fra områder med mest utbrudd. Det er heller ikke grunn for å teste eller isolere personer som kommer fra områdene.

Den internasjonale luftfartsorganisasjonen sier Verdens helseorganisasjon (WHO) ikke anbefaler reiserestriksjoner på grunn av ebolautbruddet, ifølge Reuters.

Stenger alle skoler i Liberia – krise i Sierra Leone

Regjeringen i Liberia har annonsert at de stenger alle skoler i landet for å unngå spredning av ebola. Noen vil bli plassert under karantene, opplyser president Ellen Johnson Sirleaf.

Også Sierra Leone befinner seg i en krisesituasjon på grunn av ebolaepidemien som har rammet landet, sier president Ernest Bai Koroma. Han vil nå sette inn sikkerhetsstyrker som skal isolere områdene som er hardest rammet av det dødelige viruset.

Siden mars i år har over 672 mennesker mistet livet på grunn av viruset, ifølge FN.

Leger uten grenser har advart om at krisen er i ferd med å bli verre og at det mangler en overordnet strategi til å håndtere utbruddet.

SISTE NYTT

Siste nytt