NRK Meny
Normal

– Ikoniske kulturminner totalt ødelagt

Bygninger som er sentrale i verdens kulturarv er gått tapt i jordskjelvet i Nepal. Det rammer landets kultur, religion og turistnæring, mener arkeolog.

Før- og etterbilde av Dharahara-tårnet i Katmandu i Nepal

Før- og etterbilde av det kjente Dharahara-tårnet i Katmandu i Nepal. Tårnet ble bygd i 1832 på ordre fra landets daværende dronning, og er et landets fire bidrag til FNs verdensarvliste som er ødelagt.

Foto: AFP PHOTO/Devendra M SINGH/PRAKASH MATHEMA/FILES

Christopher Prescott

Christopher Prescott ved Universitetet i Oslo sier at et kulturarvområde nå ligger i ruiner.

Foto: UiO

Store deler av Nepal ligger i ruiner etter det kraftige jordskjelvet som rammet landet i helgen. I skrivende stund er flere enn 4000 mennesker bekreftet døde, og over 6000 er skadd.

Samtidig er fire av landets syv bidrag til FNs verdensarvliste er ødelagt.

Templer og statuer bygd mellom 1100-tallet og 1700-tallet av Nepals gamle konger, forsvant fra bybildet i hjertet av Katmandu. Etter lå ikke mye mer igjen enn hauger med stein og tre.

Created by InfoDispatcher

Se ødeleggelsene: Det ni etasjer høye Dharahara-tårnet er et av kulturminnene som er falt i grus.

– Rammer Nepals viktigste inntektskilde

– Det er total ødeleggelse av ikoniske kulturminner. Hele Katmandu og Bhaktapur-distriktet er et stort kulturarv-område, og mye av det ligger nå i ruiner, sier arkeolog Christopher Prescott ved Universitetet i Oslo til NRK.

Han har selv besøkt flere av kulturskattene i Nepal.

– Bygningene er sentrale i verdenshistorien. For Nepals innbyggere er det en levende kulturarv som er i daglig bruk. Mye av det er knyttet til Nepals viktigste inntektskilde, nemlig turisme. Det rammer både det kulturelle, det religiøse og det økonomiske, sier Prescott.

Blant annet det ni etasjer høye Dharahara-tårnet har i en årrekke trukket turister til Nepals hovedstad. Tårnet ble bygd i 1832 på ordre fra landets daværende dronning, og raget nesten 62 meter over Katmandu. Folk kunne kjøpe billetter for å gå opp de mange trappetrinnene etter at tårnet nylig ble gjenåpnet for publikum.

Se før- og etterbilde av det kjente tårnet i toppen av artikkelen.

– Jeg hadde akkurat kjøpt billetter for å gå opp i tårnet, da jeg plutselig følte at bakken ristet. Innen kort tid kollapset tårnet. Det var kanskje over 100 mennesker inne i tårnet, forteller Dharmu Subedi fra en sykehusseng i Katmandu, til nyhetsbyrået AFP.

Kun en rundt 10 meter høy stump gjenstår nå.

Før- og etter Durbar Square

Før- og etterbilde av Durbar-plassen i hjertet hovedstaden Katmandu.

Foto: Flickr/akunamatata (CC BY-ND 2.0)/AP/Niranjan Shrestha)

UNESCO vil hjelpe

Tapene av Nepals skatter inkluderer også de majestetiske tvillingpagodene Shiva og Narayan, som i likhet med Dharahara prydet Durbar-plassen i sentrum av Katmandu.

Selve plassen ligger på UNESCOs verdensarvliste. Det samme gjør de to andre Durbar-plassene som ligger i Katmandudalen. Durbar er det generelle navnet som blir gitt til plassene som ligger utenfor de gamle kongelige palassene.

I byen Patan, i utkanten av Katmandu, ble en rekke pagoder jevnet med jorden i byens Durbar-plass. Det samme skjedde med de kulturelle skattene i plassen ved samme navn i byen Bhaktapur.

Før- og etterbilde av Dubar-plassen i Katmandu

Store ødeleggelser på Durbar-plassen i Katmandu. Den hvite bygningen til høyre i bildet er restene av et kongelig palass.

Foto: Afp/Prakash MATHEMA

Vil hjelpe Nepal

UNESCO har sagt at de nå vil hjelpe Nepal med gjenoppbyggingen.

– Vi følger med på situasjonen og forsøker å samle informasjon om skadene. Vi vet at det er store skader i Patan og Bhaktapur, og Durbar-plassen (i Katmandu) er enda verre, forteller UNESCOs representant for Nepal, Cristian Manhart, til AFP.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt