Hopp til innhold

Leger uten grenser: – Høyst sannsynlig et nervegassangrep

Etter å ha gått gjennom rapportene fra sykehus i Damaskus-området, mener Leger uten grenser at onsdagens massedød neppe kan ha noen annen forklaring enn et nervegassangrep.

Mulig gassangrep i Syria

Ifølge Leger uten grenser har pasientene som ble tatt inn etter onsdagens angivelige nervegassangrep vist klare tegn til nervegassforgiftning.

Foto: Uncredited / Ap

Morten Rostrup

Lege Morten Rostrup.

Foto: Espen Rasmussen

– Skadene på pasientene som er kommet inn skyldes høyst sannsynlig et nervegassangrep. Det er vanskelig å forklare denne katastrofale episoden på noe annet vis, sier den norske legen Morten Rostrup som jobber for Leger uten grenser med Midtøsten som spesialområde til NRK.no


Lørdag offentliggjorde organisasjonen rapporter fra Syria om at et stort antall syrere er blitt behandlet for symptomer på nervegassforgiftning etter onsdagens påståtte nervegassangrep.

Leger uten grenser har seks egne sykehus i Syria. I tillegg er de med på å støtte 27 sykehus med medisiner, utstyr og medisinsk kompetanse.

– Gjennom vår løpende kontakt med disse sykehusene har vi fått bekreftet at tre av våre samarbeidssykehus i Damaskus-området tok imot 3600 pasienter etter det angivelige gassangrepet onsdag morgen. 355 av disse døde. Alle disse pasientene viste klare tegn på nervegassforgiftning, forteller Rostrup, som for tiden befinner seg i Egypt.

Tydelige tegn

Han peker på flere forhold som underbygger påstandene om at det er blitt brukt nervegass.

Mann sammen med barn skadd under påstått angrep med kjemiske våpen

Flere barn skal ha blitt rammet av det angivelige angrepet. En Reuters-tilknyttet fotograf har tatt dette bildet av barn som er innlagt på et sykehus i området med skader.

Foto: STRINGER / Reuters

– Ofrene har blitt behandlet for symptomer som er forenlige med eksponering for nervegass. De har hatt muskelkramper, og små pupiller. I tillegg har de hatt ekstrem spytt- og slimproduksjon i munn og luftveier, noe som igjen fører til pustebesvær. De som er hardest rammet vil kveles og dø av dette, sier legen.

Rostrup viser også til at flere av helsepersonellet som har behandlet disse pasientene, selv har fått tegn på forgiftninger.

– Dette samsvarer med at nervegass ofte setter seg på hud og klær, og dermed også kan skade folk som kommer i kontakt med den. Det er derfor viktig at de som er blitt forgiftet blir dusjet når de kommer til sykehuset, men dette har nok i liten grad skjedd her.

Et annet tegn på at ofrerne trolig er nervegassforgiftet, er ifølge Rostrup at motgiften atropin som brukes mot nervegass har hatt god effekt på ofrene.

– Vi hadde allerede forsynt de tre sykehusene vi støtter med 1.000 ampuller med motgiften. Alt dette er brukt, og nå har vi sendt ut 7.000 nye.

De fleste av pasientene som har overlevd de eventuelle nervegassforgiftningene vil trolig komme seg igjen, men noen kan ifølge Rostrup ha fått hjerneskader som følge av surstoffmangel.

Leger uten grenser i Libanon

Leger uten grenser er sterkt representert i Syria, både inne i landet og ved grensen. Her undersøker en lege en syrisk flyktning på en klinikk i Libanon, like ved grensen til Syria.

Foto: Hussein Malla / Ap

– Må ta prøver av ofrene

Rostrup understreker at de ennå ikke kan være 100 prosent sikre på hva som har skjedd.

For å fastslå med sikkerhet om det er blitt brukt nervegass, må det tas grundige prøver av ofrene.

Leger uten grenser og andre organisasjoner presser nå på for å få adgang til de aktuelle sykehusene. I tillegg har FN bedt om at en uavhengig granskingsgruppe får tilgang til området.

En gruppe FN-inspektører er for tiden i Syria for å granske tidligere påstander om bruk av kjemiske våpen men har så langt ikke fått mandat til å granske den seneste hendelsen.

Morten Rostrup i Leger uten grenser understreker at de ikke har noen holdepunkter for å mene noe om hvem som står bak et eventuelt angrep.

Syriske opposisjonelle var tidlig ute med å legge skylden på Assad-regimet, som har avvist påstandene og antydet at opprørsgrupper kan stå bak.

Det er usikkert hvor mange som er drept og skadd i det angivelige angrepet, men aktivister har hevdet at det er over 1300 er døde.

– Katastrofal situasjon

I etterkant av onsdagens episode har Leger uten grenser har forsterket sin beredskap for eventuelle gassangrep i Syria, blant annet med medisinsk utstyr og materiell.

Det store antallet pasienter som ble tatt inn på sykehusene rundt Damaskus onsdag legger ekstra press på et behandlingstilbud som allerede er svært mangelfullt.

– Dette mulige angrepet kommer på toppen av en allerede katastrofal situasjon i Syria. Mange lider av skader og kroniske sykdommer, men dør fordi de ikke får behandling. Helsevesenet er nærmest satt helt ut av spill, sier Rostrup i Leger uten grenser.

I løpet av det siste året har organisasjonen gjennomført 55.000 medisinske konsultasjoner og 2.800 operasjoner i Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt