NRK Meny
Normal

– Homs kan bli Assads om få dager

Svært svekkede opprørere gjør et siste desperate forsøk på å ha beholde kontrollen over Homs. Men halvannen måned før presidentvalget slår president Assads styrker til hardere enn noensinne mot «revolusjonens hovedstad».

Mideast Syria Homs Last Stand

ØDELAGTE GATER: Syriske sivile i en ødelagt gate angrepet av syriske krigsfly i Homs-provinsen. Bildet er fra 2012. I dag kjemper opprørerne desperat for å holde på makten i byen Homs som en gang ble kalt 'revolusjonens hovedstad'.

Foto: Uncredited / Ap

– Mange av de flere hundre opprørerne som fortsatt befinner seg i Homs vurderer å overgi seg, sier en rekke aktivister og opprørere nyhetsbyrået AP har snakket med i Homs.

Fortsatt holder opprørerne taket om byen, men det blir ifølge AP slakkere og slakkere.

Kampen om byen Homs står nå som selve symbolet på Assads planer om å knuse opprørerne før presidentvalget i landet.

Homs et kritisk mål

Opptrappingen kommer nemlig parallelt med at Assad i påsken offentliggjorde at det vil holdes valg 3. juni – til tross for at borgerkrigen i landet er på fjerde året. En borgerkrig som har ført til den verste humanitære katastrofen verden har sett siden andre verdenskrig, hvor mer enn 150.000 mennesker er drept og over halvparten av landets befolkning er drevet på flukt.

Assad

HAR STYRT I 14 ÅR: I år 2000 ble Bashar al-Assad innsatt som president i Syria etter sin far Hafez al-Assad, som ledet landet i 30 år.

Foto: SANA / Reuters

Valget er blitt beskrevet som en farse fra mange hold, blant annet av USA og opprørerne.

Syrias tredje største by Homs er et kritisk mål. Beliggende i midten av landet, rundt 130 kilometer nord for Damaskus, grenser byen til Aleppo i nord- landets største by og enda en sentral kampby. Helt siden demonstrasjonene mot det brutale Assad-regimet tok til i Homs i mars 2011, har byen stått sentralt i den blodige borgerkrigen.

Byen har fått tilnavnet «revolusjonens hovedstad», men tegnene på at opprørerne mister grepet på hjemmebane er ifølge AP flere:

Inne i Homs har opprørerne blitt kraftig svekket etter måneder med blokade og tap av forsyninger fra Libanon etter at syriske styrker tok grensebyen Zara.

Opprørerne som er igjen i Homs er for det meste Nusra Front, en gren av Al-Quida, og andre islamistiske fraksjoner. Hundrevis av opprørere overga seg under en rekke FN-baserte fredssamtaler i begynnelsen av november.

– Opprørere som ønsker å komme seg ut av byen svekker andres kampmoral, sier Abu Rami, en aktivist i byen, til AP.

En annen aktivist forteller til nyhetsbyrået at bombingen også hindrer forsoninger, slik at opprørere overgir seg.

Kraftigste angrep siden i fjor sommer

Assads styrker vinner også territorium andre steder. Områdene sør for Homs, mellom Damaskus og den libanesiske grensen, er nesten klarert for opprørere, og dermed er forsyningsrutene brutt.

Artikkelen fortsetter under bildet

SYRIA-CONFLICT

KAMP: Bildet er fra Aleppo forrige uke. En syrer bærer barnet sitt gjennom ruinene etter et angivelig luftangrep utført av regimestyrker. Syriske tropper og regimevennlige milits har trappet opp kampen over Homs.

Foto: BARAA AL-HALABI / Afp

Opprørere har også overgitt seg i en rekke byer rundt Damaskus, etter omfattende blokader som har ført til sult.

For litt over en uke siden slapp Assads soldater bomber fra militærfly og avfyrte skudd fra stridsvogner. Det markerte starten på opptrappingen av kampen mot opprørerne.

Aktivister fortalte AP at det var det kraftigste angrepet siden sist sommer, da syriske styrker tok tilbake området det til da opprører-kontrollerte Khalidiya i Homs.

Men opprørere kontrollerer fortsatt store områder på landet, og er størst rundt grensene til Tyrkia og Jordan.

En lokal reporter forteller AP at noen opprørere har trappet opp selvmordsbomber i Alawit-dominerte områder, shia-sekten som president Assad tilhører.

Til nå i april skal angrep av denne typen ha kostet mer enn 60 menneskeliv.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt