– Hjerneaktivitet hos Ariel Sharon

Nevrologer har undersøkt hjerneaktiviteten til Israels tidligere statsminister Ariel Sharon og har registrert en viss grad av bevissthet. Sharon (84) falt i koma i for sju år siden etter en kraftig hjerneblødning.

Ariel Sharon

Israels tidligere statsminister Ariel Sharon falt i koma for sju år siden.

Foto: Eliana Aponte / Scanpix/AFP

Nevrologene fra Israel og USA er overrasket, men understreker at resultatet av MR-undersøkelsen ikke betyr at Sharon er i ferd med å våkne.

De mener likevel resultatet av den to timer lange undersøkelsen er oppmuntrende med tanke på at det én dag kanskje kan finnes en måte å helbrede noen former for slike hjerneskader på.

Les også: – Tror Sharon kan våkne

Nevrologene Alon Friedman fra Soroka Medical Center i Israel og Martin Monti fra University of California, Los Angeles, ledet undersøkelsen.

Reagerte på familiebilder

MR-maskinen viste en viss hjerneaktivitet da Sharon fikk se bilder av familien, og da han ble bedt om å tenke på hjemmet sitt.

– Disse reaksjonene tyder på at Sharon kanskje kan høre, og at viktig informasjon blir oppfattet og behandlet i hjernen til tross for at hans tilstand, sier Friedman til nyhetsbyrået Reuters.

– Sharon kan være våken, og det er en mulighet for at han er ved bevissthet, men at lammelsene som hjerneslaget forårsaket gjør at han ikke kan svare fysisk.

Friedman sier likevel at sjansene for at Sharon noen ganger kan komme opp av sykesenga er svært små.

– I en viss grad er pasienten det vi kaller «innelåst». Han kan kanskje forstå og svare med hjernen, men kan ikke aktivere noen muskler.

Friedman sier også at Sharons øyne var åpne i alle fall under en del av den tiden han ble vist bilder av familien.

– Resultatene av undersøkelsen er ikke entydige, men oppmuntrende og de overrasket oss, sier Friedman, som legger til at resultatet bidrar til å samle data om mulige stimuli som forskerne håper én dag kan hjelpe dem til å vekke pasienter med visse slike lidelser.

– Det er framtida og ikke nå, sier Friedman.

Les også: Sharon-æraen formelt over

Les også: Fortsatt kritisk for Sharon

Generalen som ble politiker

Sharon var generalen som kjempet i tre kriger før han ble politiker. Han var statsminister fra 2001 til 2006 da han ble rammet av slag.

Han stengte de israelske nybyggerkoloniene på Gazastripen og trakk israelske soldater ut av området i 2005.

Som forsvarsminister fikk Sharon ansvaret for massakrene i de palestinske flyktningleirene Shabra og Shatila i Vest-Beirut i Libanon i september 1982, og måtte gå av da den offisielle granskingsrapporten ble lagt fram

Like før han ble syk i 2006 gikk Sharon ut av det konservative Likud-partiet og dannet sentrumspartiet Kadima i håp om å komme videre i fredsbestrebelsene med palestinerne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt