Hopp til innhold

Tusenvis viste Ariel Sharon den siste ære

Israelere har i dag strømmet til Ariel Sharons kiste utenfor parlamentsbygningen i Jerusalem.

I Israel har mange tusen mennesker i dag vist tidligere statsminister Ariel Sharon den siste ære. Kisten hans har i dag stått utenfor det israelske parlamentet i Jerusalem.

Mange strømmet til Knesset for å vise Ariel Sharon den siste ære søndag. Mandag blir Sharon begravet på sin gård i Negev-ørkenen.

Israels tidligere statsminister Ariel Sharon døde i går, etter å ha ligget i koma i åtte år. Han ble 85 år gammel.

Dekket av det israelske flagget var kisten med kroppen hans i dag plassert utenfor nasjonalforsamlingen Knesset i Jerusalem, etter å ha blitt brakt fra militærbasen Tzrifin i formiddag.

Tusenvis av israelere strømmet til stedet for å vise eks-statsministeren den siste ære.

Begraves i morgen

Mandag morgen skal det holdes en offisiell minneseremoni for Sharon i nasjonalforsamlingen. Hit skal toppledere fra store deler av verden delta. Blant dem er USAs visepresident Joe Biden, som satte kursen mot Israel i dag. Biden skal holde minnetale, ifølge Reuters.

Sharon vises den siste ære i Israel

En kvinne skriver «Arik Sharon» med stearinlys i nærheten av kisten til den tidligere statsministeren i Israel.

Foto: RONEN ZVULUN / NTB Scanpix

Norge vil også være representert på embetsnivå i minneseremonien. Utenriksdepartementets politiske direktør Wegger Strømmen og ambassadør til Israel, Svein Sevje, vil være til stede, melder NTB. Wegger Strømmen var allerede i området på et annet oppdrag.

Etter seremonien blir Sharon stedt til hvile i en militær statsbegravelse på sin gård i Negev-ørkenen sør i Israel.

Tusener er ventet å delta i bisettelsen. Politiet forbereder seg på å ha ekstra styrker på plass for å sikre området, som kun ligger noen kilometer fra den nordlige grensen til Gaza, skriver AFP.

Elsket og hatet

Sharon ble valgt til statsminister i 2001, og var på toppen av makten da han ble rammet av slag i 2006. Mens flere israelere gir sin hyllest til den tidligere statsministeren, er det lite sorg å spore blant palestinere, både på Vestbredden og Gaza-stripen.

I Khan Youniz i Gaza ble det delt ut godteri mens Sharon-plakater ble brent, skriver BBC.

Siden han som ung soldat han deltok i den arabisk-israelske krigen i 1948-49, var Sharon i løpet av sitt liv i sentrum for flere av de mest omstridte hendelsene i den israelsk-palestinske konflikten.

Human Rights Watch uttaler ifølge AFP at det er en skam at Sharon gikk til graven uten å bli stilt til ansvar for sin rolle i massakren på flere hundre palestinere i Sabra og Shatila i 1982, i tillegg til andre overgrep.

Etter Sharons død er president Shimon Peres den eneste overlevende blant Israels grunnleggere.

SISTE NYTT

Siste nytt