NRK Meny
Normal

– Mladic gjorde strupekuttende bevegelser mot tilhører

Den krigsforbrytertiltalte Ratko Mladic skal i retten ha gjort strupekuttende håndbevegelser mot en kvinnelig tilhører som mistet 22 slektninger under Srebrenica-massakren.

Ratko Mladic

Dommeren måtte holde en formaning om hva som oppfattes som upassende atferd i rettssalen etter at Mladic skal ha gjort truende gester mot tilhørere.

Foto: POOL / Reuters

Munira Subasic

Munira Subasic mistet 22 slektninger under Srebrenica-massakren. Under rettssaken mot Ratko Mladic gjorde han halskuttende håndbevegelser mot henne og andre tilhørere.

Foto: Amel Emric / Ap

Både Reuters og The Telegraph melder at 70 år gamle Mladic gjorde strupekuttende bevegelser med hånden mot tilhøreren Munira Subasic, som er til stede under rettssaken i Haag.

Subasic har sitteplass på galleriet under rettssaken, og under en rettspause skal hun og andre tilhørere ha gjort gester og kommet med tilrop mot Mladic. Han svarte dem med å dra pekefingeren over halsen.

Da retten ble satt igjen, holdt dommer Alphons Orie en kort formaning om hva som oppfattes som upassende atferd i rettssalen.

Ironisk applaus

Subasic opplevde at Mladic og hans menn tok livet av 22 av hennes slektninger under massakren i Srebrenica i juli 1995.

– Han er den verste slakteren på Balkan og i hele verden. Jeg skal stirre ham inn i øynene og spørre om han angrer, sa Subasic til pressen før retten ble satt.

Mladic gjorde tommel opp og kom med ironisk applaus til dommerne under begynnelsen av den første rettsdagen mot ham.

Den 70 år gamle bosniaserberen møtte i retten iført en mørk grå jakke og et svart slips. Han noterte flittig mens aktor Dermot Groome gikk igjennom listen over anklagepunkter mot ham. Mladic har under en tidligere høring erklært seg ikke skyldig.

– Skulle utføre etnisk rensing

Groome begynte med å ta for seg angrep mot bosnjaker (bosniske muslimer): henrettelsen av over 150 bosnjakiske menn i Vecici i 1992, Srebrenica-massakren i juli 1995 og granatangrepet mot Markale-markedet i sentrum av Sarajevo i 1995.

Aktor slo fast at krigen i Bosnia-Hercegovina ble stelt i stand plan på bakgrunn av en plan som var utviklet mellom Mladic, de bosniske serbernes politiske leder Radovan Karadzic og Serbias president Slobodan Milosevic.

– Mladic satte fore seg det kriminelle mål å utføre en etnisk rensing av Bosnia, sa Groome.

Groome viste i retten kart over det etniske bosetningsmønsteret i Bosnia før og etter krigen, og hevdet at den etniske rensingen førte til dramatiske endringer i dette mønsteret.

100.000 personer ble drept og 2,2 millioner hjemløse under den tre år lange krigen i Bosnia-Hercegovina.

(Artikkelen fortsetter)

Video Mladic-ofre demonstrerte i Haag

Video: Mladic-ofre demonstrerte foran rettslokalene i Haag.

Alvorlige anklager

Mladic var de bosniske serbernes militære sjef under krigen i Bosnia-Hercegovina fra 1992 til 1995.

Han er anklaget for å planlegge Srebrenica-massakren, der 8000 muslimske menn og gutter ble drept i juli 1995.

Han var personlig med på å innta byen 11. juli 1995 og kom med uttalelser ved erobringen om at nå skulle tyrkerne, som han kalte de bosniske muslimene, få smake serbernes hevn.

Srebrenica-massakren er bare en del av anklagen som Mladic må svare for ved krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia i den nederlandske byen Haag.

Andre deler gjelder den tre og et halvt år lange terroren mot sivilbefolkningen i Sarajevo og kampanjen for etnisk rensing av store deler av Bosnia-Hercegovina i krigen fra mai 1992 til desember 1995.

Saken fortsetter torsdag 17. mai, men tar så en pause til 29.
mai. Rettssaken kan komme til å vare i tre år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt