NRK Meny
Normal

Frigitt journalist har det bra, ifølge moren

Moren til den løslatte amerikanske journalisten og forfatteren Peter Theo Curtis (45) sier at sønnen har det bra, etter at han på søndag ble løslatt fra to års fangenskap.

Peter Theo Curtis

Peter Theo Curtis har i to år vært gissel hos Al Nusrah-fronten i Syria.

Foto: HANDOUT / Reuters

Peter Theo Curtis ble tatt til fange under en reise til Syria i oktober 2012. Han ble kidnappet på grensen mellom Tyrkia og Syria.

Etter lang tids forhandlinger mellom diplomater fra Qatar og den syriske Al Nusrah-fronten, som er en del av terrornettverket Al Qaida, kunne Curtis i helgen forlate Syria som en fri mann.

Han ble overlevert til representanter for FNs fredsbevarende styrker på Golanhøydene, et sted på grensen mellom Syria og Israel. Amerikaneren skal ha blitt holdt fanget i Aleppo-området.

Nancy Curtis, moren til journalisten Peter Theo Curtis

Nancy Curtis utenfor familiens hjem i Cambridge i Massachusetts.

Foto: BRIAN SNYDER / Reuters

– Han er så lettet, fortalte moren Nancy Curtis til den amerikanske fjernsynskanalen ABC News.

Hun har snakket med sønnen på telefon, og forteller til amerikansk media at han etter forholdene har det bra.

Mottok ny trusselvideo

Bare for en måned siden mottok det amerikanske føderale politiet FBI en video hvor Curtis ba for sitt liv, og fortalte at han hadde fått tre dager igjen å leve. Moren opplyser at hun selv ikke har sett videoen.

Curtis befinner seg nå på et hotell i Midtøsten, og reiser hjem til USA når han er sterk nok. Han skal være i grei fysisk form, ifølge familien.

Da beskjeden om at diplomatene hadde nådd frem i forhandlingene og at Peter Theo Curtis ville bli løslatt, tok Nancy Curtis umiddelbart kontakt med moren til James Foley, den amerikanske journalisten som i forrige uke ble halshugget av den militante sunnimuslimske gruppen IS – rival til Al Nusrah-fronten i Syria.

– Vi har vært gjennom så mye sammen, og jeg ønsket ikke at hun skulle få nyheten gjennom media, forteller Curtis.

De to familiene har sammen med det amerikanske myndighetsapparatet forsøkt å spore opp sine kidnappede journalistsønner, og har ifølge Curtis støttet hverandre i uvissheten om deres skjebne.

– Det har vært som å jakte flaggermus i en mørk hule, sier faren Michael Padnos, som nå bor i Paris.

Men utfallet av jakten ble ulik, den ene familien får sønnen hjem, den andre måtte brutalt se sønnen miste sitt hode på barbarisk vis.

– Det var som om mange kilo ble løftet av skuldrene mine da jeg fikk nyheten om at han ville bli frigitt, sier faren videre.

Sønnen brukte både faren og morens etternavn i jobbsammenheng. Han brukte Curtis når han reiste rundt i Midtøsten, som journalist signerte han artiklene som Theo Padnos.

Han hadde tidligere studert arabisk i Damaskus og var godt kjent i Syria.

Han hadde også tidligere bodd i Jemen, hvor han arbeidet som journalist. Han ble spesielt interessert i å finne ut hvorfor unge, hvite menn fra Vesten kom til regionen for å studere islam.

Tortur

Ifølge moren har det ikke blitt betalt løsepenger.

Hun sier at hun ikke kjenner detaljene i forhandlingene, men at det gjentatte ganger ble formidlet at qatarske diplomater argumenterte for løslatelse av humanitære grunner, og at penger ikke var inne i bildet.

Den amerikanske fotografen Matthew Schrier, som var gissel sammen med Curtis, men som lyktes å rømme i juli 2013, har fortalt at de ble utsatt for tortur og utsulting.

En tredje journalist, Steven Sotloff, holdes fortsatt fanget i Syria. IS har i en video truet med å kappe hodet av ham også, i likhet med Foley.

Det skal fortsatt pågå forhandlingsforsøk med hjelp fra Qatar om å få frigitt til sammen fire amerikanske gisler.

Moren til Curtis sier at hun vil gjøre alt hun kan for å hjelpe gislenes familier i denne kampen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt