Hopp til innhold

– FN må presses til å stanse overgrep mot barn og kvinner

Påstander om at ansatte i FN har stått bak overgrep mot kvinner og barn, har versert i mange år. Men de som varsler om disse handlingene, får ofte en ublid skjebne.

fra urix

SMAKEBIT FRA URIX: Kathryn Bolkovac forteller om hva som skjedde da hun varslet om FN-personells overgrep mot kvinner og barn.

– Medlemslandene i FN må presse verdensorganisasjonen til å stanse seksuelle overgrep mot befolkningen de egentlig skal beskytte.

Det sier den tidligere amerikanske politikvinnen Kathryn Bolkovac som undersøkte forholdene blant FN-ansatte i Bosnia i 1999.

  • Hun er gjest i Urix på NRK 2 i kveld kl 22.30.

Varsler ble syndebukk

I 2001 varslet hun sine overordnede i FN om at organisasjonens ansatte i Bosnia var med på å organisere menneskehandel med kvinner og unge jenter.

Men FN-ledelsen tok ikke affære, i stedet ble Bolkovac utsatt for press, og til slutt måtte hun slutte i jobben.

Fra filmen Whistelblower

FRA FILMEN: Whistleblower viser hva som skjedde med Kathryn Bolkovac da hun varslet om overgrep som FN-personell sto bak.

Filmen «The Whistleblower» er basert på det Kathryn Bolkovac opplevde da hun forsøkte å stanse overgrepene mot unge kvinner i Bosnia.

Fritatt for straff

De som er med i FNs fredsbevarende styrker har immunitet mot å bli staffet for seksuell vold når de tjenestegjør rundt omkring i verden.

– Dette må det bli slutt på, krever den tidligere politi-kvinnen.

Hun mener immuniteten er en av hovedårsakene til at overgrepene fortsetter mange steder.

– Det er ufattelig at FN-systemet som skal fremme menneskerettigheter og demokrati ikke er i stand til å stanse systematiske overgrep i sin egen organisasjon, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt