Får ti minutter til å forklare hvordan de vil redde verden

Fire menn og fire kvinner vil bli FNs neste generalsekretær. Denne uken blir de grillet av medlemslandene i hovedforsamlingen.

Kandidater

Disse vil bli generalsekretær i FN; (øverst f.v.) Irina Bokova, Helen Clark, Natalia Gherman, Igor Luksic, António Guterres, Srgjan Kerim, Danilo Turk, Vesna Pusic.

Foto: Scanpix / AP / AFP

Ban Ki-moon gir seg som generalsekretær i FN ved nyttår og jakten på hans etterfølger er i full gang i FN-systemet. Mens valget tidligere har vært gjort av sikkerhetsrådets 15 medlemmer bak lukkede dører, er prosessen nå langt mer åpen. For første gang i historien må de aktuelle kandidatene møte i hovedforsamlingen og presentere sin visjon for hvordan de vil lede FN.

– Dette kan potensielt forandre spillereglene i FN, sier Mogens Lykketoft til The UN News Centre.

Lykketoft er president i FNs hovedforsamling og mannen som har ledet arbeidet med å reformere prosessen for valg av generalsekretær.

Grilles av hovedforsamlingen

Igor Luksic er først ut når FN i dag offisielt starter prosessen med å finne Ban Ki-moons etterfølger. Utenriksministeren i Montenegro får 10 minutter alene foran representanter for FNs 193 medlemsland.

Igor Luksic

Montenegros utenriksminister Igor Luksic er den første som skal grilles av FNs hovedforsamling.

Foto: Boris Grdanoski / Ap

Her skal ha holde en kort presentasjon om hvordan han mener FN bør operere i 2017 og årene etter.

Etter presentasjonen følger en intens spørsmålsrunde, hvor medlemsland kan stille kandidaten til veggs. Alt sendes direkte på FNs nettsider.

– Hvis kandidatene ikke kan legge frem sin visjon med autoritet, hvis de ikke kan kommunisere effektivt eller vise lederskap – da vil det bli vanskeligere for medlemmene av sikkerhetsrådet å oppmuntre dem videre i prosessen, sier Storbritannias FN-ambassadør Matthew Rycroft til avisen The Telegraph.

Laster Twitter-innhold

Runden i hovedforsamlingen blir sett på som en første test for kandidatene. Utover i uken skal de sju andre gjennom det samme opplegget. FN-diplomater ser ikke bort fra at enkelte kandidater kan falle igjennom allerede tidlig i prosessen.

– Dette ligner på TV-debatter i forbindelse med valg. Du kan få kandidater som plutselig skinner, og du kan ha andre som ser sterke ut på forhånd men som faller helt igjennom, sier en ikke navngitt diplomat i sikkerhetsrådet til The Telegraph.

Øst-europas tur

Listen over søkere til toppjobben i FN preges denne gang av østeuropeiske kandidater. De siste tiårene har FN fulgt en ordning der generalsekretæren går på omgang mellom verdensregionene. Nå er «turen» kommet til Europa, og særlig Russland ønsker seg en østeuropeer på toppen av FN-systemet.

I tillegg mener mange i FN at tiden nå er overmoden for en kvinnelig toppsjef.

Foreløpig ser søkerlisten slik ut:

  • Srgjan Kerim – tidligere utenriksminister og FN-ambassadør (Makedonia)
  • Vesna Pusic – utenriksminister (Kroatia)
  • Igor Luksic – utenriksminister (Montenegro)
  • Danilo Turk – tidligere president og assisterende generalsekretær i FN (Slovenia)
  • Irina Bokova – leder av UNESCO (Bulgaria)
  • Natalia Gherman – diplomat (Moldova)
  • António Guterres – tidligere statsminister og FNs høykommissær for flyktninger (Portugal)
  • Helen Clark – tidligere statsminister og leder av UNDP

Flere kandidater

Det er likevel langt fra sikkert at den personen som i januar overtar toppjobben i FN er å finne blant kandidatene som denne uken grilles av hovedforsamlingen.

Det er fortsatt sikkerhetsrådet som til slutt innstiller en kandidat, og de fem permanente medlemmene har vetorett. Særlig to navn som ikke står på søkerlisten, verserer i FN-systemet; Tysklands forbundskansler Angela Merkel, og EUs budsjettkommissær Kristalina Georgieva.

FNs sikkerhetsråd

FNs sikkerhetsråd avgjør hvem som blir FNs nye generalsekretær. Avgjørelsen er ventet i september.

Foto: Mary Altaffer / Ap

– Jeg er sikker på at det vil komme flere kandidater. Men hvor mange er jeg usikker på, sier Mogens Lykketoft til nyhetsbyrået Ap.

Det er ingen formell søknadsfrist på jobben som generalsekretær, men diplomater forventer at sikkerhetsrådet vil holde et prøvevalg i slutten av juli. De 15 medlemslandene vil da enten oppmuntre eller vende tommelen ned for hver enkelt kandidat. Resultatet av avstemningen vil bli offentliggjort.

Først i september vil sikkerhetsrådet offentliggjøre en kandidat som FNs hovedforsamling skal godkjenne.

SISTE NYTT

Siste nytt