Hopp til innhold

– Finland sier nei til Hellas-avtale

Den finske finansministeren er blitt instruert til ikke å godkjenne noen ny låneavtale med Hellas, skriver rikskringkasteren YLE.

Alexander Stubb på euromøte

SIER NEI? Den finske statsministeren Alexander Stubb (i midten) er under press for ikke å godkjenne en eventuell avtale med Hellas. Her sammen med Pierre Moscovici (t.v.), EUs økonomikommissær og Jeroen Dijsselbloem, eurogruppens president.

Foto: THIERRY CHARLIER / Afp

Det finske regjeringspartiet Sannfinländarna har truet med å felle regjeringen hvis Finland godkjenner en ny lånepakke, skriver YLE.

Regjeringen skal ha vært nær å sprekke i diskusjonen om mandatet lørdag formiddag.

Finansministrene i eurosonen diskuterer lørdag om de skal åpne formelle forhandlinger med Hellas om et tredje kriselån til en skakkjørt gresk økonomi.

Den finske nasjonalforsamlingen har gitt Stubb et så strengt mandat i samtalene at det i praksis betyr at finnene heller ønsker at Hellas går ut av valutaunionen, ifølge YLE. Finnene skal være villige til å gå til midlertidig utestenging av Hellas av eurosonen, noe som er et scenario også Tyskland har tegnet.

Pause fra euroen?

Ifølge avisen Frankfurter Allgemeine har det tyske finansdepartementet laget et notat med to scenarioer for Hellas. Enten forbedrer grekerne reformforslaget sitt for å få en ny låneavtale og skaffer til veie rundt 50 milliarder euro fra egen eiendom til å betale ned gjeld.

Eller så tar grekerne en «timeout» fra eurosamarbeidet. Det vil si en pause på minst fem år så landet kan restrukturere gjelden. Det siste alternativet tar imidlertid til orde for fortsatt EU-medlemskap og ytterligere europeisk bistand til veksttiltak og humanitære formål.

Avviste scenarioet

Greske regjeringskilder avviste umiddelbart at et slikt scenario var fremmet på lørdagens møte, melder nyhetsbyrået Reuters.

– Det er et internt notat, det ble ikke delt ut på møtet, sier en eurokilde til AFP.

– Alt vi trenger etter fem års forhandlinger om hvordan Hellas kan forbli i euroen, er fem års forhandlinger om hvordan de kan komme seg inn igjen, sukker den greske kommentatoren Nick Malkoutzis på Twitter.

LES OGSÅ:

SISTE NYTT

Siste nytt