NRK Meny
Normal

– Fare for mer blodsutgytelse

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hverdagslivet i Bangkok begynner å nærme seg normalen, men det er fortsatt fare for at uroen sprer seg, sier NRKs asiakorrespondent Ole Torp.

Ole Torp

NRKs korrespondent Ole Torp befinner seg i Bangkok.

Foto: NRK

Etter at de demonstrerende rødskjortene overga seg natt til onsdag, er beleiringen som har tatt livet av over 60 mennesker i Bangkok sentrum over.

– I dag er det betydelig roligere enn i går. I går var det direkte farlig med mye skyting, i dag har vi ikke hørt skudd her i Bangkok sentrum, men stemningen er litt nervøs, sier Ole Torp på telefon fra Thailand.

Han forteller at det er et stort militært oppbud i byen for å hindre plyndring i mange av bygningene som sto i brann i går.

– Det er enorme ødeleggelser. Et de aller største shoppingsentrene i hele Sørøst-Asia ble satt i brann, og deler av den bygningen raste sammen i natt. Der hadde noen plassert et stort bensinlager i kjelleren og satt fyr på det med granatkastere, sier Torp.

Løp fra alt

Torp har også vært inne i det som var leiren til rødskjortene, i Bangkoks finansdistrikt.

– Leiren bærer preg av at den er forlatt i all hast. Rødskjortene ble skubbet ut av soldater som skjøt. Folk har forlatt alt fra klær som henger til tørk, til kokekar med mat, politiske suvenirer og høyttalerutstyr. Til og med folks ID-kort, sertifikater og medlemsbevis som folk har løpt fra i panikken som oppsto da soldatene rykket inn.

To nye rødskjorteledere overga seg torsdag, men noen av de mest militante lederne, såkalte svartskjorter, er fortsatt på frifot.

– Myndighetene har på mange måter hugget hodet av opprørsbevegelsen, men faren er selvfølgelig at uroen brer seg utover i landet. Det er imidlertid uklart i hvilken grad demonstrantene vil klare å samle seg om nye ledere som måtte finne på å står frem, sier Torp.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Opprydning i Bangkok

Arbeidet med å rydde opp etter Rødskjortenes leir er i gang.

Foto: FAYAZ KABLI / Reuters

Det er utlovet dusører til dem som klarer å finne de siste lederne og overgi dem til politiet.

– Noen av de mest militante svartskjortelederne kan det tenkes vil bli jaget av politiet, og jeg ser ikke bort fra at det kan komme til flere blodsutgytelser. Dette er folk som ikke ser ut til å ville overgi seg eller la seg ta i live, sier Torp.

Spent stemning

Mange innbyggere har begynt å flytte tilbake til hjemmene sine, selv om mange bygninger i sentrum er rasert.

– På mange måter går hverdagslivet sin vante gang. Folk finner tilbake til normalen, men mange butikker er fremdeles stengt, mange hoteller er lukket, mange eiendommer er boltet igjen. Det er en underlig og spent stemning, sier Torp.

– Det sivile og det militære samfunnet lever side om side akkurat nå, og det er en spesiell situasjon som folk må ta på alvor, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt