Flere rødskjorte-ledere overgir seg

Ytterligere to av lederne for de såkalte «Rødskjortene» har overgitt seg til myndighetene, etter at den thailandske hæren satte inn offensiven mot demonstrantene.

Rødskjortene forlater leiren

En gruppe demonstranter bærer med seg eiendelene sine i det de forlater det okkuperte området av Bangkok.

Foto: DAMIR SAGOLJ / Reuters

Det brenner fremdeles i gatene i Bangkok etter en natt med portforbud. Området hvor de såkalte «Rødskjortene» har holdt stand i to måneder er ryddet og stemningen i den thailandske hovedstaden beskrives som rolig, men spent.

– Thaiene viser en bemerkelsesverdig evne til å vende tilbake til normalen etter veldig kort tid, men det er utbrente bygninger overalt og det flyter av søppel og rester av barrikader i gatene, sier NRKs Asia-korrespondent Ole Torp.

Siden før helgen har den thailandske hovedstaden vært preget av voldelige sammenstøt mellom hæren og «Rødskjortene» som siden i mars har demonstrert i hovedstaden med krav om at statsminister Abhisit Vejjajiva går av og skriver ut nyvalg.

– Ønsker ikke flere tap

Militærintensiven de siste dagene har tæret på kampviljen hos demonstrantene.

Onsdag overga fem av demonstrantenes ledere seg til politiet og oppfordret tilhengerne sine til å avslutte den vel to måneder lange protesten i finansstrøket i den thailandske hovedstaden.

– Jeg beklager overfor dere alle, men jeg vil ikke ha flere tap. Jeg er helt ute av meg. Vi overgir oss, sa en av rødskjortenes ledere, Jatuporn Prompan i en tale til sine tilhengere onsdag.

I formiddag ble det kjent at ytterligere to av topplederne for «Rødskjortene», Weng Tojirakarn og Veera Musikapong, skal ha overgitt seg til myndighetene, ifølge en politi talsmann nyhetsbyrået AFP har snakket med.

Video Rødskjortene forlater tempel

NETT-TV: Her forlater demonstrantene et buddhistisk tempel etter å ha blitt jaget ut av soldater. (Reporter: Wenke Eriksen)

For én uke siden ble opprørsgeneralen Khattiya Sawasdiphol skutt i hodet under et TV-intervju. Han døde mandag.

Jaget ut av tempel

Thailandske myndigheter er nå i ferd med å gjenopprette ro og orden i hovedstaden.

Flesteparten av «Rødskjortene» som har okkupert et stort område i sentrum av byen forlot området i løpet av natten.

En del av demonstrantene søkte tilflukt i et buddhistisk tempel, men ble jaget ut av soldater som skjøt i lufta. Ifølge politiet er det blitt observert ni døde personer i tempelet, og det antas at de ble drept i et sammenstøt onsdag.

Portforbudet er utvidet med ytterligere tre dager, og talsmann for hæren Sansern Kaewkamnerd sier til Reuters at 13.000 mennersker fortsatt står klare til å gjøre opprør og ta del i ulovlige aksjoner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt