– EU, ESB og IMF positive til gresk reformforslag

Kreditorene mener det greske reformforslaget danner et grunnlag for en ny låneavtale, sier en EU-kilde til Reuters.

 Finansminister Tsakalotos og EU-president Dijsselbloem

FORNØYDE NÅ? Finansminister i Hellas Euclid Tsakalotos (til høyre) og eurosjef Jeroen Dijsselbloem møtes om krisen i Hellas tidligere i uken i Brussel.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

De tre kreditorene, EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF), sendte fredag kveld over sin felles vurdering til eurosjef Jeroen Dijsselbloem.

Han kan deretter forslå endringer overfor Hellas eller sende forslaget til arbeidsgruppen for eurosonen (EWG).

Må forhandle med troikaen

Et stort flertall i den greske nasjonalforsamlingen gav i natt regjeringen grønt lys til å forhandle med kreditorene om en låneavtale basert på nye reformforslag. Etter flere timer med debatt i nasjonalforsamlingen stemte 251 av de 300 folkevalgte for regjeringens forslag.

– Under bestemte vilkår, ser de tre institusjonene forslaget som et grunnlag for videre forhandlinger, sier EU-kilden til Reuters.

EWG drøfter reformforslaget og gir sine vurderinger til eurosonens finansministere. Finansministrene møtes klokken 15 lørdag for å drøfte forslaget og innspillene fra EWG, ESB, IMF og EU-kommisjonen.

Kutt i pensjon

Finansminister Euclid Tsakalotos møter sine 18 kolleger fra de andre landene i eurosonen lørdag ettermiddag for å diskutere de greske forslagene.

Reformen inneholder skatteøkninger og dype utgiftskutt, inkludert på pensjoner - som den seks måneder gamle venstreorienterte regjeringen så langt har motstått å røre, skriver AP.

Uten avtale risikerer Hellas, som allerede har desperat lite penger og stengte banker, at landet styrter ut av eurosonen.

SISTE NYTT

Siste nytt