Hopp til innhold

Mislykket henrettelse i USA: – Dette er et grusomt eksempel på praksisen

En henrettelse i Oklahoma med nye giftstoffer gikk fryktelig feil natt til onsdag. – Dette var en åpenlyst smertefull henrettelse, og det stikker i brystet hos meg, sier Helle Biørnstad, rådgiver i Amnesty.

Henrettelse

Dødskammeret ved Southern Ohio Corrections Facility i Lucasville, Ohio. Arkivbilde fra 2005.

Foto: Kiichiro Sato / Ap

Dødsdømte Clayton Lockett var prøvekanin for en ny henrettelsesmetode i den amerikanske delstaten Oklahoma, og fikk injisert tre giftsprøyter natt til onsdag.

Sprøytene var en kombinasjon av beroligende middel, bedøvelse og en dødelig dose gift. Men minutter etter injiseringen begynte Lockett å bli urolig, mumlet og forsøkte å reise seg. Han skal ha sagt «mann» og «noe er galt».

Legene som var tilstede stanset henrettelsen og 40 minutter senere døde han av hjerteinfarkt.

Helle Biørnstad

Helle Biørnstad, rådgiver i Amnesty, reagerer på at Oklahoma valgte å teste en ny henrettelsemetode natt til torsdag, uten å varsle den dødsdømte eller hans advokater.

Foto: Amnesty

Amnesty Norge reagerer sterkt på hendelsen.

– Dette er et grusomt eksempel på den praksisen som foregår i flere delstater i USA. Amnesty mener at enhver henrettelse er grusom, men når det er åpenlyst smertefulle henrettelser som finner sted, stikker det litt i brystet hos meg, sier Helle Biørnstad i Amnesty Norge til NRK.no.

– Hemmelighetskremmerier

Det var første gang Oklahoma prøvde sin nye dødelige miks i natt. Henrettelsen var utsatt i flere uker på grunn av rettslig strid om den nye giftblandingen. Advokatene mente at delstaten holdt tilbake viktige opplysninger om giften.

Amnesty sier det er alvorlig at Lockett ikke var blitt gjort kjent med at han var prøvekanin for en ny giftblanding.

– Hverken tiltalte eller advokaten hadde fått opplysninger om hva eller hvor disse midlene stammer fra. Her var det mangel på informasjon. Det er umulig å vite hvordan en person reagerer på en legemiddelcocktail, og det sier seg selv at dette er vanskelig, sier Biørnstad.

Kort tid etter injiseringen skal fengselsvaktene ha lukket persiennene så de fremmøtte reporterne ikke kunne se hva som skjedde i henrettelsesrommet.

Dømt for voldtekt og drap

Clayton Lockett

Clayton Lockett ble prøvekanin for en ny henrettelsesmetode i den amerikanske delstaten Oklahoma. Han døde av hjerteinfarkt etter giftsprøyten.

Foto: Uncredited / Ap

Lockett var dømt til døden i 2000 for voldtekt og drap på en ung kvinne han bortførte, slo og begravde levende.

En annen dødsdømt mann, Charles Warner, skulle henrettes i samme dødskammer to timer senere.

Warners henrettelse er nå utsatt i 14 dager, som følge av den mislykkede henrettelsen. Warner var dømt i 1997 for voldtekt og drap av en elleve måneder gammel jente.

Håper på ny debatt

Dødssprøytene har skapt overskrifter det siste året, helt siden europeiske produsenter nektet å selge giftstoff til amerikanske fengsler.

Tidligere ble dødsdømte fanger i USA henrettet med en giftcocktail av legemidler produsert i Europa. Blant annet ble bedøvelsesmiddelet pentobarbital fra det danske legemiddelkonsernet Lundbeck brukt.

32 delstater med dødsstraff har måttet lete etter andre leverandører og metoder for å gjennomføre henrettelsene.

– Eksportstansen har ført til en mangel på legemidler som brukes til henrettelser og det tvinger delstatene til å tenke nytt. Det er også flere legemiddelselskaper i USA som har sagt at de ikke at midlene deres skal bli brukt til henrettelser, sier Biørnstad.

– Hvilke følger håper du denne henrettelsen får?

– Det er grufullt det han har vært igjennom, og Amnesty håper denne saken fører til en økt debatt rundt bruken av dødstraff og giftstoffene de bruker. De må få øynene opp for hvor inhuman denne straffemetoden er, sier Biørnstad.

– Hva gjør Amnesty med dette?

– Det gjelder å spre informasjonen. Vi gjør det vi alltid gjør, jobber mot dødsstraff i alle land som praktiserer det. Det er mange myter om bruken om dødsstraff som virker avskrekkende. De fleste av dem stemmer ikke.

SISTE NYTT

Siste nytt