– De må overgi seg, eller dø

Iraks statsminister Haider al-Abadi advarer IS-krigere i Mosul, mens USA-ledede styrker innleder luftangrep mot forstad til Mosul.

Haider al-Abadi

Iraks statsminister Haider al-Abadi setter hardt mot hardt for å gjenvinne kontrollen over Mosul. Kampene er ventet å vare flere uker, om ikke måneder.

Foto: Karim Kadim / Ap

Iraks statsminister Haider al-Abadi dukket nylig opp på statlig fjernsyn med en klar beskjed til IS-krigere i Mosul:

– De må overgi seg, eller dø, advarte han.

Tirsdag åpnet eliteenheter fra den irakiske hæren harde kamper mot IS i Gogjali, melder nyhetsbyrået Ap.

Gogjali er en kurdisk landsby som ligger kloss inntil Mosuls østkant.

De irakiske bakketroppene angriper IS-posisjoner i ytterkanten av Gogjali med stridsvogner, artilleri og maskingevær, mens IS svarer med missiler rettet mot stridsvognene.

TOPSHOT-IRAQ-CONFLICT-MOSUL

Tirsdag åpnet eliteenheter fra den irakiske hæren harde kamper mot IS i Gogjali. En irakisk spesialsoldat får her medisinsk behandling utenfor Mosul.

Foto: BULENT KILIC / Afp

USA-ledet flyangrep

I tillegg har den amerikanskledede koalisjonen innledet flyangrep mot landsbyen for å drive IS ut derfra.

Kampene har blitt stadig mer intense, og IS skyter på spesialstyrkene med missiler i et forsøk på å bremse fremgangen, ifølge spesialstyrkenes brigadesjef Haider Fadhil.

Hvis styrkene klarer å innta Gogjali og skaffe kontroll over landsbyen, som også fungerer som en forstad til Mosul, vil det være første gang på over to år at irakiske soldater har tatt steget inn i Mosul etter at de ble drevet ut av byen av IS i juni 2014.

Al-Karama ikke inntatt likevel

Mandag opplyste en militærkilde at regjeringsstyrker hadde rykket inn i bydelen al-Karama sørøst i Mosul, men dette ble senere avvist avoberstløytnant Muntadhar al-Shimmari.

Et Reuters-bilde tatt mandag ettermiddag viser imidlertid røyk som stiger opp fra bygninger i al-Karama.

Irakiske styrker har med støtte fra kurdiske allierte, sunnimilits og sjiamilits, samt bistand fra den amerikanskledede luftkoalisjonen, i over to uker stadig nærmet seg Mosul på flere fronter for å drive IS ut av storbyen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt