Hopp til innhold

– De er slitne, kalde og sultne

100 demonstranter og studenter forskanser seg fremdeles inne på Hongkongs tekniske universitet. Hongkongs leder Carrie Lam sier flere av dem har fått nok og vil overgi seg.

En av studentene som har overgitt seg venter på medisinsk hjelp.

En av studentene som har forskanset seg inne på Hongkongs tekniske universitet har overgitt seg til politiet. Her venter han på medisinsk hjelp. Flere av studentene gis behandling for slagskader og nedkjøling.

Foto: ANTHONY WALLACE

Carrie Lam uttalte tirsdag at studentene må avslutte okkupasjonen umiddelbart. Hun mener det er den eneste muligheten for å løse den tre dager lange konfrontasjonen mellom demonstranter og opprørspolitiet på en fredelige måte.

Opprørspoliti utenfor Hongkongs tekniske universitet.

Opprørspoliti utenfor Hongkongs tekniske universitet.

Foto: YE AUNG THU

– Dette kan bare oppnås hvis demonstrantene samarbeider. Det betyr selvsagt at de må stoppe voldsbruken og gi fra seg våpnene. De må komme ut fredelig samt følge instruksene fra politiet, sa Lam på en pressekonferanse.

Lam var samtidig klar på at politiet også har et ansvar overfor demonstrantene. De skal forsøke å løse situasjonen uten vold samt behandle skadde og mindreårige på en humanitær måte.

Carrie Lam under pressekonferansen som ble holdt tirsdag. Hun hevder flere av studentene som fortsatt holder stand inne på universitetet er villig til å overgi seg.

Carrie Lam under pressekonferansen som ble holdt tirsdag. Hun hevder flere av studentene som fortsatt holder stand inne på Hongkongs tekniske universitet er villig til å overgi seg.

Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP

Det var hennes første kommentar til okkupasjonen av universitetet, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Ifølge Carrie Lam er mange av studentene som forskanser seg på universitet villige til å overgi seg. Hun hevder de skal være slitne, kalde og sultne.

Mange skal også ha kommet ut.

En ung kvinnelig demonstrant. Hun står gråtende i en telefonsamtale like etter at hun har overgitt seg til politiet.

En ung kvinnelig demonstrant. Hun står gråtende i en telefonsamtale like etter at hun har overgitt seg til politiet.

Foto: ADNAN ABIDI

Får førstehjelp

Avisen South China Morning Post hevder at flere av dem får førstehjelp utenfor universitetsområdet. Noen skal ha fått skader i sammenstøt med politiet. Andre får behandling for hypotermi, det vil si nedkjøling av kroppstemperaturen.

To studenter venter på å få medisinsk hjelp utenfor Hongkongs tekniske universitet.

To studenter venter på å få medisinsk hjelp utenfor Hongkongs tekniske universitet.

Foto: ADNAN ABIDI

En av studentene som har overgitt seg uttalte seg til South China Morning Post. Han ønsket å være anonym, men fortalte flere netter uten søvn. Okkupantene var kontinuerlig på vakt i frykt for at politiet skulle storme bygningene.

– Vi bestemte oss for å komme ut på grunn av sult og kulde. Mange av oss har fått skader og det er ikke tilstrekkelig med medisinsk utstyr på innsiden, fortalte han.

En av studentene som har forskanset seg inne på Hongkongs tekniske universitet får medisinsk hjelp. Flere av studentene gis behandling for slagskader og nedkjøling.

En av studentene som har overgitt seg venter på medisinsk hjelp.

Foto: ADNAN ABIDI

Politiet har det siste døgnet strammet grepet om okkupantene inne på universitetsområdet. De mener at det lagres våpen inne på universitetet og at voldelige opptøyer organiseres derfra.

En av studentene som forsøkte å bryte seg gjennom politisperringene som er satt opp rundt universitetet blir pågrepet av opprørspolitiet.

En av studentene som forsøkte å bryte seg gjennom politisperringene som er satt opp rundt universitetet blir pågrepet av opprørspolitiet.

Foto: Achmad Ibrahim / AP

Mange skadet

Demonstranter som forsøker å rømme har blitt møtt med tåregass, vannkanoner og gummikuler. Det har også oppstått sammenstøt etter at demonstranter har forsøkt å bryte seg gjennom politisperringene. Flere har blitt skadet, men omfanget er foreløpig uklart.

Hongkongs leder anslår at 100 demonstranter fremdeles er inne på byens hoveduniversitet.

Om lag 600 skal ha forlatt Hongkongs tekniske universitet. 200 av disse skal være under 18 år.

Politiet har omringet universitetsområdet. Alle som forsøker å forlate området blir pågrepet. Lam sier de under 18 år ikke vil bli fengslet, men at de kan bli siktet senere.

Utenfor universitetet har det samlet seg foreldre og andre familiemedlemmer til studenter som fortsatt forskanser seg.

Foreldre til studenter, som har forskanset seg på et universitetsområde i Hongkong, demonstrerte i dag.
Foto: Reuters

Foreldre til studenter, som har forskanset seg på et universitetsområde i Hongkong, demonstrerte i dag. Foto: Reuters

Politiet stormet søndag universitetet og forsøkte å spre demonstrantene med tåregass og vannkanoner. Demonstrantene svarte med bensinbomber. De har også satt fyr på flere innganger til universitetet.

Molotov-coctails som er funnet av politiet inne på Hongkongs tekniske universitet. Det er slike brannbomber politiet mener produseres og lagres inne på universitetet.

Molotov-cocktails som er funnet av politiet inne på Hongkongs tekniske universitet. Det er slike brannbomber politiet mener produseres og lagres inne på universitetet.

Foto: Ng Han Guan / AP

Vil du ha nyhetsbrev fra Urix? Meld deg på her