NRK Meny
Normal

USA: Al-Qaidas nestleder drept i droneangrep i Pakistan

Abu Yahya al-Libi, nummer to i terrornettverket al-Qaida, var blant de drepte i et droneangrep nordvest i Pakistan, bekrefter amerikanske tjenestemenn.

Abu Yahya al-Libi

USA bekrefter at Abu Yahya al-Libi ble drept i et droneangrep nordvest i Pakistan.

Foto: IntelCenter / Scanpix/AFP

Angrepet er nok et slag mot terrornettverket, sier tjenestemennene til Reuters.

Tidligere tirsdag ble det bekreftet fra amerikansk hold at Abu Yahya al-Libi var målet for droneangrepet i den stammestyrte regionen Nord-Waziristan mandag, men det var da uklart om han ble drept i angrepet.

Lederskapet svekket

Libe er den andre nestlederen i terrornettverket som blir drept på mindre enn ett år. Det er en viktig seier for USA, som har gjort droner til sitt hovedvåpen i kampen mot al-Qaida.

LES: Den fjernstyrte krigen

Libi er opprinnelig fra Libya, og etternavnet er arabisk for «libysk». Han ble tatt til fange i Afghanistan i 2002, men klarte å rømme fra et amerikansk fengsel i landet tre år senere, noe som ga ham høy status blant opprørerne i regionen.

Libi overtok som nestleder i al-Qaida da Atiyah abd al-Rahman, også han fra Libya, ble drept i et amerikansk droneangrep i Nord-Waziristan i august i fjor.

USA har satt al-Qaida under et voldsomt press etter at Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialsoldater i byen Abbottabad i Pakistan 2. mai i fjor, og en amerikansk tjenestemann sier til nyhetsbyrået AFP at al-Qaidas lederskap nå er så svekket at ingen står klar til å overta etter Libi.

– Det gjør det vanskelig for al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri å lede gruppen på en effektiv måte, sier kilden.

Pakistan irritert

Pakistanske kilder sier to raketter ble avfyrt i mandagens droneangrep. De to rakettene rammet et tilholdssted for væpnede opprørere i landsbyen Hesokhel i Nord-Waziristan.

I alt 15 personer skal ha blitt drept i angrepet, men ifølge en kilde i området har det ikke latt seg gjøre å identifisere ofrene.

Bare de siste dagene er minst 27 personer drept i droneangrep i landet, og Pakistan reagerer med harme på angrepene.

– Disse ulovlige angrepene er et brudd på Pakistans suverenitet, heter det i en kunngjøring fra det pakistanske utenriksdepartementet mandag.

De amerikanske droneangrepene har tiltatt kraftig etter at partene ikke lyktes å bli enige på NATO-toppmøtet i Chicago for to uker siden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt