NRK Meny
Normal

– 13.000 familier på flukt etter Al Qaidas inntog

Over 13.000 familier har flyktet fra Fallujah i Irak etter at ytterliggående islamister tok kontroll over byen, ifølge Røde Halvmåne.

Falluja

Irakiske kjøpmenn selger varene sine på utendørsmarked i sentrum av Falluja vest for hovedstaden Bagdad. De siste dagene har byen vært herjet av kamper mellom sikkerhetsstyrker og militante.

Foto: Sadam el-Mehmedy / NTB Scanpix

En konstant strøm av sunnimuslimske familier er på flukt fra kampene i den irakiske byen Falluja.

– De fleste av dem bor nå på skoler, i offentlige bygninger eller hos slektninger, sier Mohammed al-Khuzaie i Røde Halvmåne ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ifølge Khuzaie har organisasjonen gitt humanitær hjelp til mer enn 8.000 familier i den sunnidominerte Anbar-provinsen de siste tre dagene.

Overtatt av militante

Hele Falluja og deler av byen Ramadi lenger vest har vært utenfor myndighetenes kontroll i flere dager. Det har vært stor uro etter at militante med forbindelse til al-Qaida overtok kontrollen.

Volden i Anbar-provinsen startet 30. desember og har kostet mer enn 250 mennesker livet, ifølge AFP.

Samtidig som den irakiske hæren forberedte seg på en stor operasjon mot de militante islamistene, sa Iraks statsminister Nuri al-Maliki i en TV-sendt tale i dag at han er sikker på seier.

Tidligere i dag ble det meldt at irakisk trafikkpoliti er tilbake i Fallujas gater. Opprørere skal imidlertid fortsatt ha kontroll over byen.

FN advarer mot humanitær krise

FNs spesialutsending til Irak, Nickolay Mladenov, advarer ifølge AP om at den humanitære situasjonen i Anbar-provinsen ligger an til å bli forverret.

Mens myndighetene forsøker å vinne tilbake kontrollen, sier FN-utsendingen at lagrene med mat, vann og medisiner i Falluja er i ferd med å tømmes.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt