Situasjonen mellom det buddhistiske flertallet og en forfulgt muslimsk minoritet i delstaten Rakhine er blitt kraftig tilspisset den siste tiden.
Over 30.000 mennesker er drevet på flukt, og nå forsøker mange å ta seg over til Bangladesh. Men nabolandet nekter å slippe flyktninger fra Myanmar inn i landet, ifølge FN.
- Les også: Grensevakter avviser flyktninger
50 drept og 54 såret
Lørdag kunne statlige medier melde at 50 personer var blitt drept og 54 såret i perioden 28. mai til 14. juni.
Nå skal imidlertid situasjonen ha roet seg ned som følge av at militæret
er satt inn for å gjenopprette ro og orden.
Uroen er en alvorlig utfordring for demokratiprosessen i Myanmar, som det siste året endelig har opplevd demokratiske reformer etter at militærjuntaen har holdt et jerngrep om makten i flere tiår.
Drept av mobb
Det er uklart om myndighetenes tall over døde og sårede også omfatter de ti muslimene som for knapt to uker siden ble slått i hjel av en buddhistisk folkemengde fordi de ble beskyldt for å stå bak voldtekt og drap på en kvinne.
Buddhister og muslimer anklager hverandre for overfall, drap og voldtekter, og de siste dagene har gjenger bevæpnet seg med kniver, sverd og kjepper og gått ut for å hevne de angivelige overgrepene.
Flere uskyldige har måttet unngjelde for lignende anklager, blant annet en gruppe muslimer som ble angrepet av en buddhistisk mobb da de kjørte en buss for en ukes tid siden. Ti personer ble drept i angrepet, men mannen som mobben lette
etter, skal ikke ha vært om bord.
Tvunget til å snu
Samtidig som myndighetene har satt inn militæret, har mange muslimske flyktninger forsøkt å ta seg over til Bangladesh i båt. Om bord i båtene har det vært både barn og sårede, ifølge FN.
Flyktninger forteller selv til nyhetsbyrået Reuters at de ble stanset av grensevakter i Bangladesh og tvunget til å snu.
Andrej Mahecic, talsmann for FNs høykommissær for flyktninger, sier flyktningene har et desperat behov for vann, mat og legehjelp.
– Vi har snakket med myndighetene i Bangladesh og håper at landet i samsvar med sin lange tradisjon for gjestfrihet for folk fra Myanmar vil gi dem tilgang til sikre tilfluktssteder og til nødhjelp, sier Mahecic.
En grensevakt i Bangladesh snakker med flyktninger som har flyktet fra Myanmar. Bangladesh har sendt hjem flere tusen flyktninger fra Myanmar de siste dagene.
Foto: Anurup Titu / ApReligiøse kamper
Kampene i Rakhine går mellom buddhister og muslimer. Den muslimske minoriteten i Rakhine tilhører folkegruppa rohingya, som av FN regnes som en av verdens mest forfulgte minoriteter.
Det bor om lag 800.000 medlemmer av folkegruppen i Myanmar, de fleste i Rakhine. Men landets myndigheter regner dem som utlendinger, og mange innbyggere ser på dem som ulovlige innvandrere fra Bangladesh.
- Les også: Etnisk konflikt truer demokratiet
Myanmarske myndigheter erklærte forrige helg unntakstilstand i Rakhine etter at minst 17 personer ble drept i sammenstøt mellom buddhister og muslimer.