– Bombingen fortsatte etter at USA var varslet

Bombingen av sykehuset i Kunduz skal ha fortsatt i minst 30 minutter etter at USA ble varslet om hvor nærme bombenedslagene kom. Leger Uten Grenser mistet 12 medarbeidere i bombingen. Syv pasienter ble drept. Flere titalls personer er såret.

kunduz

VISSTE HVOR SYKEHUSET LÅ: Sykehusets koordinater ble sendt til afghanske og amerikanske styrker flere måneder før angrepet natt til lørdag, ifølge Leger Uten Grenser. Taliban anklages for å ha skjult krigere på sykehuset.

Foto: Leger Uten Grenser

– Vi ber umiddelbart om å få klarhet i nøyaktig hva som skjedde, og hvordan denne grusomme hendelsen kunne skje i Kunduz, sier Leger Uten Grenser (MSF) på sin internasjonale Twitter-konto lørdag formiddag.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal medisinsk personell på sykehuset i Kunduz ha ringt Nato og amerikanske myndigheter i et forsøk på å stanse bombingen. Likevel skal det, ifølge Leger Uten Grenser, ha falt bomber i nærheten av sykehuset i om lag en time etter den første oppringingen.

Laster Twitter-innhold

Tidspunktet Nato oppgir for angrepet samsvarer med meldingen Leger Uten Grenser sendte ut kort tid etter angrepet mot sykehuset.

Vi ber umiddelbart om å få klarhet i hvordan denne grusomme hendelsen kunne skje

Leger Uten Grenser

Likevel er det fortsatt uklart hvilke fly som skal ha sluppet bombene i nærheten av sykehuset. Nato-talsmann oberst Brian Tribus bekrefter at amerikanske styrker gjennomførte et luftangrep i Kunduz klokken 2.15 lokal tid, og sier hendelsen er under etterforskning.

Les også: Nato: USA kan stå bak sykehusbombing

– USA kjente sykehusets koordinater

Lørdag ettermiddag oppjusterte MSF antall drepte til minst 16. Samtlige av disse er helsearbeidere. I tillegg er 37 mennesker såret, hvor av 19 er MSF-personell. I tillegg er flere ikke gjort rede for ennå, melder BBC News. Ifølge overlevende skal noen av de drepte ha mistet livet i brannene som oppsto etter eksplosjonene.

Leger uten grensers sykehus i Kunduz i Afghanistan etter et flyangrep.

Leger Uten Grenser opplyser at bombingen fortsatte i minst en halvtime etter at afghanske og amerikanske militærtjenestemenn i Kabul og Washington ble informert om hvor nærme angrepene var sykehuset. Andre kilder opplyser at angrepet fortsatte i nærmere en time etter varslingen.

Sykehusets koordinater ble sendt til afghanske og amerikanske styrker flere måneder før angrepet natt til lørdag, opplyser MSF.

Vi kunne ikke redde våre leger, våre sykepleiere, våre renholdere, våre venner

Helsemedarbeider på sykehuset i Kunduz

– 15 Taliban-krigere inne i sykehuset

Ifølge en talsmann for politiet i Kunduz, Sayed Sarwar Hussaini, skal Taliban-krigere ha trengt seg inn på sykehuset og brukt deler av bygningen som skytestilling, skriver New York Times.

Laster Twitter-innhold

Det afghanske innenriksdepartementet opplyser til avisen at en gruppe på ti til 15 militante ble funnet gjemt inne på sykehuset. Disse skal ha brukt sykehuset til å angripe afghanske styrker og sivile, noe Taliban benekter.

– Alle terroristene ble drept, men vi har også mistet leger, sier departementets talsmann Sediq Sediqi, ifølge BBC News.

Leger uten grenser har benektet at stridende enheter var til stede på sykehuset da luftangrepene var i gang, ifølge The Guardian.

I en video som ble lagt ut lørdag morgen er det kule- og splintskader på den ene siden av sykehusbygningen, men det er uvisst om disse merkene er nye eller gamle.

Laster Twitter-innhold

– Leger og sykepleiere brant inne

Avisen The Guardian har snakket med helsepersonell som opplevde nattens intense bombardement.

– Jeg var inne på kontoret mitt. Rundt klokken 02 begynte fly å bombe hovedbygningen. Det varte en og en halv time. Etter klokken 03.30 kom jeg ut fra kontoret mitt og så at sykehuset sto i brann, forteller en medarbeider som vil være anonym.

– Vi kunne ikke redde våre leger, våre sykepleiere, våre renholdere, våre venner. De brant inne på sykehuset, sier han til The Guardian.

En 31 år gammel forretningsdrivende i Kunduz mistet sin nærmeste nabo i angrepet.

– Jeg var sjokkert og oppløst i tårer da jeg kom til sykehuset, sier Qiamudeen til AFP.

Les også: Afghanske styrker har gjenerobret Kunduz – Taliban med store tap

kunduz

Sykehusets koordinater ble sendt til afghanske og amerikanske styrker flere måneder før angrepet natt til lørdag, ifølge MSF.

Foto: Leger Uten Grenser

– De fleste ansatte mangler

En lege ved det lokale traumesenteret, Adil Akbar, fortalte Associated Press at operasjonssalen, legevakten og andre deler av sykehuskomplekset ble truffet av bombingen, og at det oppsto panikk.

– Jeg klarte å unnslippe etter angrepet, men jeg vet at de fleste av de ansatte og til og med noen av pasientene mangler, forteller Akbar.

Les også: Taliban erobra afghansk provinshovudstad

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt