NRK Meny
Normal

Afghanske styrker har gjenerobret Kunduz – Taliban med store tap

Afghanske styrker har gjenvunnet kontrollen over den nordlige byen Kunduz fra Taliban, og Taliban har lidd store tap, opplyser regjeringen.

Afghanske styrker i Kunduz i Afghanistan 29. sept. 2015

SLO TILBAKE: Afghanske sikkerhetsstyrker slo natt til torsdag tilbake Taliban fra den nord-afghanske byen Kunduz. Dette bildet er tatt onsdag.

Foto: STRINGER/AFGHANISTAN / Reuters

– Byen er gjenerobret og blir ryddet for terrorister. Store tap for fienden, skriver talsmann Sediq Sediqqi i innenriksdepartementet på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Regjeringsstyrkene satte i gang en massiv militæroperasjon natt til torsdag for å gjenvinne byen fra opprørsgruppen Taliban.

Voldsomme kamper

– Afghanske sikkerhetsstyrker fikk kontroll over Kunduz gjennom kraftig kamp i løpet av natten. Etter at vi fikk forsterkninger og startet en massiv operasjon inne i Kunduz klarte ikke Taliban å stå imot lenger og rømte, sier fungerende guvernør i Kunduz-provinsen, Hamdullah Danishi.

Afghanske sikkerhetsstyrker ankommer Kunduz tirsdag for å kjempe mot Taliban.

Afghanske sikkerhetsstyrker ankommer Kunduz tirsdag for å kjempe mot Taliban.

Foto: STRINGER/AFGHANISTAN / Reuters

Kunduz er hovedstad i provinsen med samme navn og falt i Talibans hender mandag. Da ble blant annet et fengsel stormet, og 350 fanger satt fri.

De siste dagene har regjeringsstyrkene gjort gjentatte forsøk på å gjenvinne kontrollen over byen.

Taliban erklærte tirsdag at strenge sharia-lover skulle innføres i provinshovedstaden, 14 år etter at de sist ble drevet ut av byen.

Lynoffensiv

Kunduz, som er Afghanistans femte største by, ble inntatt av Taliban-opprørere mandag etter en lynoffensiv som drev flere tusen afghanske regjeringssoldater på flukt. Det er den første større byen som Taliban har gjenerobret siden bevegelsen mistet makten under den USA-ledede invasjonen i 2001.

Ifølge den pakistanske forfatteren og journalisten Ahmed Rashid, som er ekspert på Taliban, var det mellom 5000 og 7000 afghanske soldater i Kunduz, men de tapte mot en mye mindre Taliban-styrke som kanskje ikke hadde mer enn 1000 soldater.

Nato har også bistått i kampene, både med spesialstyrker og gjennom luftangrep. Det har også vært flere kamper ved flyplassen i byen, men det er usikkert om kontrollen over denne også er gjenvunnet.

Kunduz er et viktig strategisk knutepunkt, blant annet fordi mye av narkotikatrafikken går gjennom byen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt