Hopp til innhold

Nato: USA kan stå bak sykehusbombing

12 helsearbeidere og syv pasienter ble drept etter at bomber traff et sykehus drevet av Leger Uten Grenser i Kunduz i Afghanistan. Amerikanske krigsfly kan ha feilbombet.

kunduz

HELSEARBEIDERE DREPT PÅ JOBB: Her opereres en skadd pasient etter angrepet på sykehuset til Leger Uten Grenser i Kunduz i Afghanistan. Minst 12 helsearbeidere og syv pasienter ble drept i luftangrepet.

Foto: Leger Uten Grenser

Nato-talsmann oberst Brian Tribus går langt i å antyde at krigsfly fra USA kan ha sluppet bombene som rammet sykehuset.

– Amerikanske styrker gjennomførte et luftangrep i Kunduz klokken 2.15 lokal tid mot personer som truet styrkene. Angrepet kan ha ført til utilsiktet skade på et sykehus i nærheten. Hendelsen er under etterforskning, uttaler oberst Brian Tribus til Reuters lørdag.

Angrepet kan ha ført til utilsiktet skade på et sykehus i nærheten. Hendelsen er under etterforskning

Nato-talsmann oberst Brian Tribus

Tidspunktet Nato oppgir for angrepet samsvarer med meldingen Leger Uten Grenser (MSF) sendte ut kort tid etter angrepet mot sykehuset.

– Ber partene respektere sykehuset

Det var 105 pasienter og over 80 ansatte på sykehuset da det ble truffet av bombene. Flere personer får behandling for skader, og organisasjonen jobber fortsatt med å få oversikt over hvor mange som er drept og såret.

– Vi jobber med å få oversikt over omfanget og skadene, samtidig som vi behandler pasienter og kolleger. Vi ber dypt og innstendig partene om å respektere sykehuset, pasienter og personell, sier kommunikasjonsrådgiver i Leger Uten Grenser, Jonas Hågensen, til NRK.

Vi ber dypt og innstendig partene om å respektere sykehuset, pasienter og personell

kommunikasjonsrådgiver i Leger Uten Grenser, Jonas Hågensen

– USA kjente sykehusets koordinater

Lørdag ettermiddag oppjusterte MSF antall drepte til minst 19. Av disse er 12 helsearbeidere. I tillegg er 37 mennesker såret. Mange av de sårede er MSF-personell. I tillegg er flere personer savnet.

– Vi ber umiddelbart om å få klarhet i nøyaktig hva som skjedde, og hvordan denne grusomme hendelsen kunne skje i Kunduz, sier MSF på sin internasjonale Twitter-konto lørdag formiddag.

kunduz

ETTER BOMBINGEN: Bildet er tatt rett etter at sykehuset i Kunduz ble truffet av det som kan ha vært amerikanske bomber.

Foto: Leger Uten Grenser

– Vi kunne ikke redde våre leger

Avisen The Guardian har snakket med helsepersonell som opplevde nattens bombardement.

– Jeg var inne på kontoret mitt. Rundt klokken 02 begynte flyet å bombe hovedbygningen. Det varte en og en halv time. Etter klokken 03.30 kom jeg ut fra kontoret mitt og så at sykehuset sto i brann. Vi kunne ikke redde våre leger, våre sykepleiere, våre renholdere, våre venner. De brant inne på sykehuset, forteller en medarbeider som vil være anonym.

Vi kunne ikke redde våre leger, våre sykepleiere, våre renholdere, våre venner

Helsemedarbeider på sykehuset i Kunduz

En lege ved traumesenteret, Adil Akbar, fortalte Associated Press at operasjonssalen, legevakten og andre deler av sykehuskomplekset ble truffet ev bombingen.

– Jeg klarte å unnslippe etter angrepet, men jeg vet at de fleste av de ansatte og til og med noen av pasientene mangler, forteller Akbar.

kunduz

Sykehusets koordinater ble sendt til afghanske og amerikanske styrker flere måneder før angrepet natt til lørdag, ifølge MSF.

Foto: Leger Uten Grenser

Les også: Afghanske styrker har gjenerobret Kunduz – Taliban med store tap

Leger Uten Grenser: – Dypt sjokkert

MSF er rystet etter at tre av deres medarbeidere er drept og flere titalls pasienter er savnet. Sykehuset ble påført store ødeleggelser etter gjentatt bombing.

– Vi er dypt sjokkert over angrepet, at våre ansatte og pasienter er drept, og den store skaden det har gjort på helsevesenet i Kunduz, skriver Leger Uten Grenser.

Det er helt uakseptabelt hvis sykehuset til Leger Uten Grenser er truffet av amerikanske luftangrep

Mads Harlem, leder for politikk og folkerett i Norges Røde Kors

Les også: Taliban erobra afghansk provinshovudstad

UD: Trolig ingen nordmenn rammet

Det norske Utenriksdepartementet (UD) har ikke kjennskap til at det skal oppholde seg nordmenn i den nordafghanske provinshovedstaden Kunduz.

– Vi har ikke grunn til å tro at nordmenn er involvert. Vi jobber med å få verifisert de opplysningene, sier kommunikasjonsrådgiver Hilde Steinfeld i UD til NTB.

Leger Uten Grenser bekrefter overfor NRK at ingen nordmenn befant seg på sykehuset i Kunduz da bombene falt. Norsk helsepersonell er for tiden i tjeneste i andre afghanske byer.

Vi har ikke grunn til å tro at nordmenn er involvert

kommunikasjonsrådgiver Hilde Steinfeld i UD

Les også: Taliban sender en redselsfull melding til Kabul

kunduz

STORE ØDELEGGELSER: Bildet viser noen av ødeleggelsene etter bombeangrepet.

Foto: Leger Uten Grenser

Taliban: Ingen krigere på sykehuset

Talibans talsmann Zabiullah Mujahid hevder amerikanske luftangrep mot sykehuset tok livet av flere pasienter, leger og sykepleiere.

Det var ingen Taliban-krigere på sykehuset da angrepet skjedde, heter det fra opprørsgruppen lørdag.

Personalet på sykehuset i Kunduz består av 400 afghanske og 10 internasjonale hjelpearbeidere, opplyser MSF.

Det var ingen Taliban-krigere på sykehuset da angrepet skjedde

Talibans talsmann Zabiullah Mujahid

Les også: – IS står svakt i Afghanistan

Flere barn kritisk skadd

I et innlegg som ble lagt ut på Leger Uten Grensers norske nettsider fredag (før angrepet), beskriver lederen for det medisinske teamet i Kunduz, Masood Nasim, situasjonen på sykehuset:

– Siden mandag morgen har vi fått inn 296 skadde, inkludert 64 barn. 74 av disse ankom i en svært kritisk tilstand. De aller fleste har skuddskader etter å ha kommet i kryssilden. Kirurgene våre har behandlet veldig alvorlige skader i mageregionen, samt lemmer og hodeskader, skriver Masood Nasim.

Les også: 11 omkom da Hercules-fly styrtet i Afghanistan

Afghanistan

Afghanske sikkerhetsstyrker inspiserer ødeleggelsene etter amerikanske flyangrep mot Kunduz 2. oktober.

Foto: STR / Ap

Røde Kors fordømmer angrep

Norges Røde Kors fordømmer angrepet i Kunduz, og mener det er et klart brudd på folkeretten.

– I henhold til Genèvekonvensjonene har sykehus, syke og sårede krav på beskyttelse. Det er derfor helt uakseptabelt hvis sykehuset til Leger Uten Grenser er truffet av amerikanske luftangrep. Ved tvil om det kan være et sivilt mål, skal angrepet innstilles, sier Mads Harlem, leder for politikk og folkerett i Norges Røde Kors.

Kirurgene våre har behandlet veldig alvorlige skader i mageregionen, samt lemmer og hodeskader

leder for det medisinske teamet i Kunduz, Masood Nasim

Harde kamper med Taliban

De siste dagene har det vært harde kamper i og rundt byen Kunduz, som er hovedstad i provinsen med samme navn.

Taliban tok kontroll over Kunduz mandag og beholdt kontrollen til torsdag, da de ble presset tilbake av afghanske sikkerhetsstyrker. Opprørsgruppen hadde fredag kontroll over deler av byen, og det var fortsatt kamper i gatene.

Siden Talibans lynoffensiv har Leger Uten Grenser behandlet flere hundre sårede på sykehuset.

Les også: «Jeg må ut. Hva skal jeg gjøre?»